Verdachte in buttplugzaak sloeg vaker toe

UTRECHT - De hoofdverdachte in de Amersfoortse 'buttplug-zaak' heeft meer op zijn kerfstok. Dat bleek vanmorgen tijdens een voorbereidende zitting in de Utrechtse rechtbank.
De 28-jarige man zou begin december een homoseksuele Amersfoorter hebben benaderd via een contactadvertentie. Tijdens de afspraak werd het slachtoffer in zijn woning aan de Sint Annastraat beroofd en verkracht met een buttplug. Vervolgens werd voor het huis van de man een bom met kleine kogeltjes afgestoken waardoor het slachtoffer hersenletsel opliep.
In 2007 zou hij volgens de officier van justitie dezelfde werkwijze hebben toegepast in Amsterdam. Ook wordt de man verdacht van andere delicten. Hij ontkent elke betrokkenheid.

BEWIJS

Het belangrijkste bewijs in de zaak is de telecominformatie. Vast staat dat de telefoons van de twee verdachten op het moment van de overval in Amersfoort waren.
Ook is op een laptop zoekinformatie aangetroffen. Zo is de contactadvertentie van het slachtoffer bezocht en is er ook naar informatie gezocht over het maken van bommen.

VRIJLATING

Advocaat Michiel Lamers van de hoofdverdachte vroeg vanmorgen om vrijlating omdat hij het bewijs niet overtuigend vindt. Zo komt het signalement van de dader niet overeen met de verdachte. Ook is er geen DNA van de verdachte aangetroffen in het huis van het slachtoffer.
De rechtbank ging daar niet in mee en bepaalde dat de verdachten voorlopig vast blijven zitten.