Universiteit Utrecht in wereldwijde top 100

UTRECHT - Vijf Nederlandse Universiteiten behoren tot de top 100 van de wereld. Utrecht staat op plaats 78. Dat blijkt uit de World Reputation Rankings (Wereld Reputatie Ranglijst), die donderdag wordt gepresenteerd door het Britse tijdschrift Times Higher Education.
De TU Delft is op plek 51 de Nederlandse aanvoerder op de lijst die geldt als het sluitstuk van de prestigieuze World University Rankings. Die ranglijst, waarop slechts drie Nederlandse instituten stonden, werd afgelopen oktober gepubliceerd. Deze ranglijst is gebaseerd op wereldwijd onderzoek naar de mening van academici over de kwaliteit van universiteiten.
De Universiteiten van Amsterdam (71), Leiden (87) en Wageningen (100) hebben ook een top 100-notering. De Verenigde Staten en Engeland voeren de lijst aan met respectievelijk 44 en 10 noteringen op de lijst.
De eerste plaats wordt bezet door de Amerikaanse Harvard University. Samen met Japan deelt Nederland de derde plaats gezien het aantal vermeldingen. Landen als Duitsland, Australië en Frankrijk worden daarmee voorbijgestreefd.