Verdachten ontvoering blijven voorlopig in cel

UTRECHT - De vier verdachten van de ontvoering van de 18-jarige Utrechtse Samir moeten voorlopig in de cel blijven. Dat bleek tijdens de pro-formazitting woensdagmorgen in de rechtbank in Utrecht.
Het slachtoffer werd afgelopen november op de Victoria Regiadreef in Overvecht in een auto getrokken door mannen met bivakmutsen. Vervolgens werd hij geblinddoekt naar Hilversum gereden, waar hij een week opgesloten heeft gezeten in een caravan.
Samir kreeg een patatje en een snack per dag en moest zijn behoefte op een emmer doen. Zijn ontvoerders eisten drie miljoen euro. De tiener werd uiteindelijk bevrijd door een arrestatieteam, zonder dat het losgeld was betaald.

ONTKENNEN

Jan B., de eigenaar van de caravan, zegt dat hij er niets mee te maken had. Hij wordt op verzoek van zijn advocaat door een psycholoog onderzocht. De raadsman wil weten of hij wel in staat wordt geacht om een ontvoering op touw te zetten.
Twee andere verdachten, Mounaim M. en Mohammed L., ontkennen ook. Ze zeggen dat ze Jan B. wel kennen, maar niets met de ontvoering te maken hebben. De vierde verdachte, Ilias el H., had de auto geregeld en zegt ook niets af te weten van een ontvoering.
Volgens Justitie blijkt uit afgetapte gesprekken dat ze wel degelijk op de hoogte waren van de ontvoering. Ook zijn er veel andere bewijzen voorhanden, claimt justitie.

AFWEZIG

Mounaim M. was niet aanwezig in de raadszaal. Volgens zijn advocaat heeft de man claustrofobie en durfde hij de arrestantenbus niet in. Hij vroeg of zijn cliënt de zaak in vrijheid mocht afwachten, maar dat wees de rechter af.
Ook het slachtoffer Samir was niet aanwezig. De jongen lijdt aan een trauma. Hij werd vertegenwoordigd door een medewerker van slachtofferhulp.
De politie zoekt nog naar drie andere verdachten. Er was al een vijfde verdachte aangehouden, maar zij was eerder wegens gebrek aan bewijs op vrije voeten gesteld.
Op 8 mei gaat de rechtszaak verder.