Premier Rutte in Utrecht voor SGP-jongeren

UTRECHT - Premier Mark Rutte was zaterdagmorgen kort in Utrecht. Hij sprak daar 1600 SGP-jongeren toe, die in het Beatrixtheater een congres hielden. Rutte zei dat de VVD en de SGP het vaak met elkaar eens zijn. Ook zei hij dat hij gelovig is.
De partijen vinden elkaar in het standpunt dat een overheid klein hoort te zijn en dat de financiën op orde moeten zijn, zei Rutte. Ook komen de ideeën over veiligheid en immigratiebeleid overeen, zei de premier. Rutte erkende dat er ook grote verschillen zijn, bijvoorbeeld over koopzondag en weigerambtenaren.
Toch ligt de SGP dichter bij de VVD dan bijvoorbeeld de SP, zei Rutte. Volgens hem zijn de ideeën van de liberale VVD geworteld in de joods-christelijke beginselen. Een verzoek van de jongeren om godsdienstvrijheid een speerpunt te maken in het buitenlands beleid, werd door Rutte omarmd.
Rutte heeft de stem van de Staatkundig Gereformeerde Partij hard nodig in de Eerste Kamer, waar de gedoogcoalitie van de VVD, CDA en PVV een meerderheid ontbeert. Rutte ontkende dat dat de reden was om de SGP-jongerendag te bezoeken.
Ook een Kamerlid van D66 en de Amsterdamse PvdA-wethouder Asscher waren aanwezig op het congres. Asscher kreeg een prijs omdat hij zich als niet-SGP'er inzet voor SGP-thema's.