Samsom: geleerd van kwestie Wolfsen

UTRECHT - Kandidaat-partijleider Diederik Samsom van de PvdA weigert nog in te gaan op de rel die is ontstaan over zijn kritiek op de Utrechtse burgemeester Wolfsen. Samsom zegt tegen RTV Utrecht dat hij al ruimhartig excuses heeft aangeboden en dat hij heeft geleerd van zijn fouten.
Bovendien gaat de PvdA niet over de burgemeester, dat is het domein van de gemeenteraad, zei hij. Samsom wil het incident nu achter zich laten. "Deze campagne moet niet gaan over wat ik van de burgemeester van Utrecht vindt, deze campagne moet gaan over wat ik wil met Nederland."
Tijdens een meet & greet met PvdA-leden in het Utrechtse café Zanzibar zei Samsom dat Wolfsen niet op alle punten even succesvol is. Over een eventuele tweede termijn zei de kandidaat-partijleider dat hij zich niet kan voorstellen dat dat een optie is voor Wolfsen.

KRITIEK

Op de uitspraken kwam veel kritiek van binnen en buiten de PvdA. De Utrechtse PvdA-prominent Broos Schnetz was woedend over de uitspraken van Samsom. Hij noemde de uitspraken stuitend, schandalig, een vorm van broedermoord, goedkoop en een luizenstreek.
Leden van de Utrechtse oppositie noemen de Wolfsen door de uitspraak ernstig verzwakt. Ze maken zich veel zorgen over de positie van Utrecht.
Samsom belde Wolfsen na zijn uitglijder op en bood later via Twitter openbaar excuses aan. Die zijn aanvaard door Wolfsen. Daarmee hoopt Samsom dat de kous af is.