Boete voor NS en ProRail ondanks vooruitgang

UTRECHT - Ondanks de chaos op het spoor door het winterweer, waren de treinen van de NS punctueler dan ooit. In bijna 95 procent van de gevallen reden de treinen op tijd, een record. Toch is het niet voldoende voor minister Schultz van Haegen. Zij legde de spoorbedrijven boetes op.
NS moet 1.125.000 euro betalen, ProRail moet 300.000 euro overmaken. De top van de NS geeft zichzelf voorlopig geen bonus. Eerst verschijnt een onderzoek naar de winterchaos.
Schultz heeft de prestaties van de bedrijven over de jaren 2010 en 2011 nader onder de loep genomen. Ze keek onder meer naar het aantal treinvertragingen en de (on)tevredenheid van reizigers. Vorig jaar concludeerde ze dat NS in 2010 op deze terreinen te slecht presteerde. Daarom legde ze toen een voorlopige boete op van ruim 2 miljoen euro.
NS kreeg de kans om die boete te ontlopen als het bedrijf in 2011 betere prestaties zou laten zien. De VVD-bewindsvrouw vindt dat dat onvoldoende is gebeurd. Omdat het in 2011 weer niet goed ging, legt Schultz over dat jaar ook weer een voorlopige boete op. Die bedraagt dit keer 2,75 miljoen euro. In 2012 krijgt NS opnieuw de kans die boete te ontlopen door de tevredenheid onder klanten te verhogen.