Emotionele reacties na kritiek op burgemeester Wolfsen

UTRECHT - De uitspraken van kandidaat-partijleider Diederik Samsom van de PvdA over burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht hebben emotionele reacties veroorzaakt.
Tijdens een meet & greet met PvdA-partijleden uitte Samsom openlijk zijn twijfels over het functioneren van partijgenoot Wolfsen. Een tweede termijn voor partijgenoot Wolfsen lijkt hem 'geen optie', zei hij donderdagavond tegen RTV Utrechtpresentator Eva Brouwer.
De Utrechtse PvdA-prominent Broos Schnetz is woedend over de uitspraken van Samsom. Hij noemt het stuitend, schandalig, een vorm van broedermoord, goedkoop en een luizenstreek. Door openlijk zijn twijfels te uiten richt hij enorme schade aan, aldus Schnetz. Samsom bewijst hiermee volgens hem dat hij ongeschikt is voor het leiderschap.
Ook Ruben Post, de fractievoorzitter van de PvdA in Utrecht, vindt het niet handig. Hij zegt dat hij het geen slimme actie vindt van zijn partijgenoot. Eerder overwoog hij om op Samsom te stemmen, maar daar ziet hij nu waarschijnlijk van af.
Landelijk PvdA-voorzitter en Utrechter Hans Spekman liet via zijn woordvoerder weten dat hij geen commentaar geeft op de uitlatingen van Samsom.

EXCUSES

Halverwege de ochtend bood Samsom via twitter zijn excuses aan: "Heb Wolfsen excuus aangeboden voor de manier waarop ik gister mijn twijfels over hem naar buiten heb gebracht. Zo moet dat niet." Opmerkelijk is daarbij overigens dat Samsom zich niet verontschuldigt voor wat hij heeft gezegd, maar hoe hij het openbaar maakte.
Wolfsen reageerde op die tweet voor het eerst na de gevoelige uitspraken van Samsom. Hij aanvaardt de excuses van de kandidaat-partijleider en wat hem betreft is het daarmee "zand erover", liet hij via zijn woordvoerder aan RTV Utrecht weten.
Ook voor PvdA-wethouder Rinda den Besten is daarmee de zaak afgedaan, twittert ze. Vlak voor de geruchtmakende uitspraken stuurde ze overigens nog haar onvoorwaardelijke steun voor kandidaat Samsom via twitter de wereld in. "Ik ben er uit, meest krachtige, energieke kandidaat: ik #stemsamsom."
In Den Haag klonk na de excuses van Samsom een zelfde geluid. PvdA-Kamerlid Martijn van Dam, die met Samsom de strijd om het leiderschap is aangegaan, vindt dat de zaak nu kan blijven rusten. Hij laat zich er niet over uit of hij het eens is met de uitspraken van Samsom over de PvdA-burgemeester.