Kamervragen over liften na dood Mix de Jong

UTRECHT - CDA- Kamerlid Mirjam Sterk uit Houten gaat vragen stellen over de veiligheid van oude liften. Ze wil weten waarom oudere liften niet aan moderne veiligheidseisen moeten voldoen. Aanleiding voor de vragen is de dood van Utrechter Mix de Jong.
De 64-jarige hulpbehoevende De Jong kwam een maand geleden door een hartaanval om het leven. De lift voor de appartementen in Hoog Catherijne bleef hangen en de man werd twee dagen later pas gevonden. Het falen van de lift kwam pas dagen later aan het licht. In het complex is een tweede lift en die werkte naar behoren.
De lift was volgens het onderhoudsbedrijf technisch in orde. Op verzoek van de Vereniging van Eigenaren was de alarmknop van lift uit 1977 vervangen door een moderne spreek-luisterverbinding.

TEST

Het onafhankelijke Liftinstituut heeft de verbinding na het overlijden van De Jong getest, en toen bleek dat het systeem meestal een goede verbinding tot stand bracht. Een enkele keer was er een hapering, maar bij een tweede poging kwam de verbinding wel tot stand.
Het instituut denkt dat De Jong een hartaanval kreeg en daarna tegen de deur is gevallen. Daarna is het veiligheidssysteem in werking getreden en is de lift stil blijven staan. De vader van De Jong twijfelt aan die lezing. Hij denk dat zijn zoon na grote paniek een hartanval heeft gekregen, omdat hij urenlang in de lift vast heeft gezeten.