BRU opgeheven: taken naar provincie

UTRECHT - De provincie Utrecht wordt vanaf 1 januari 2013 verantwoordelijk voor onder meer bussen en trams. Het Bestuur Regio Utrecht (BRU) wordt dan opgeheven. Dat heeft het kabinet besloten. De provincie is blij met het besluit en hoopt snel met de betrokken gemeenten te overleggen.
De gevolgen van het opheffen van het BRU zijn nog niet duidelijk. Zo is het BRU verwikkeld in een complexe aanbesteding rondom het busvervoer in de regio en worden er plannen gemaakt over de snelwegen rond Utrecht.
De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft bij het kabinet al gepleit voor het behoud van onder meer de BRU. De VNG vindt het niet efficiënt is als de provincie geld krijgt voor stadsvervoer. De provincie Utrecht denkt dat het juist veel beter wordt, omdat straks één partij verantwoordelijk is voor de wegen en het openbaar vervoer in de provincie.
Het BRU is een samenwerking tussen Bunnik, De Bilt, Houten, IJsselstein, Nieuwegein, Stichtse Vecht, Utrecht, Vianen en Zeist en gaat vooral over wegen en het openbaar vervoer. Maar het BRU zorgt ook voor afstemming tussen de gemeenten op het gebied van woningbouw, recreatie en economische zaken.
De opheffing van de regionale samenwerkingsverbanden stond al in het regeerakkoord. Alleen samenwerkingsverbanden rond Amsterdam, en die tussen Den Haag en Rotterdam mogen blijven bestaan, als het aan het kabinet ligt.