Prins Johan Friso heeft ernstig hersenletsel

UTRECHT - Prins Johan Friso heeft ernstig hersenletsel opgelopen door een zuurstoftekort na zijn lawine-ongeluk. Een eventuele revalidatie zal maanden of zelfs jaren duren, maar het is de vraag of hij ooit weer bij bewustzijn zal komen.
Dat heeft het team van behandelend artsen in Innsbruck gezegd. Friso werd een week geleden bedolven onder een lawine en lag 25 minuten onder de sneeuw. Volgens de medici moest hij worden gereanimeerd en heeft zijn hart 50 minuten stilgestaan.
De koninklijke familie zoekt naar een geschikt revalidatiecentrum, maakte het hoofd van het artsenteam bekend. Na zijn verklaring kregen de aanwezige journalisten geen gelegenheid om vragen te stellen.
De 43-jarige prins is de tweede zoon van koningin Beatrix. Hij trouwde in 2004 met Prinses Mabel en heeft twee dochtertjes, gravin Luana (6) en gravin Zaria (5). Hij werd in Utrecht geboren en bracht zijn jonge jaren door op Kasteel Drakensteyn. Hij was leerling op de Nieuw Baarn School en ging korte tijd naar het Baarnsch Lyceum.
Premier Mark Rutte heeft vrijdagochtend telefonisch contact gehad met koningin Beatrix en prinses Mabel. Hij heeft laten weten dat Nederland "intens met de koninklijke familie meeleeft in deze tijd van zorgen en verdriet."