Toekomst huis-aan-huisbladen onzeker

UTRECHT - De toekomst van tientallen lokale kranten in de provincie is onzeker. Krantenuitgever Wegener gaat fors bezuinigen en woensdag wordt duidelijk hoe.
Wegener geeft in Utrecht geen regionale dagbladen uit, maar wel huis-aan-huisbladen. Journalistenvakbond NVJ is bezorgd en vreest een onzekere tijd voor de lokale kranten. Volgens de Utrechtse mediadeskundige Piet Bakker valt er eigenlijk niet meer te bezuinigen. Toch gaat de geldkraan bij Wegener nog verder dicht en dat betekent mogelijk dat een aantal lokale kranten wordt overgenomen of zal verdwijnen.
Wegener heeft in totaal 29 titels in Midden Nederland: Van de Wijkse Courant, Soest Nu en Het Stadsblad in Utrecht, tot aan De Vechtstroom, Het Trefpunt Houten en Amersfoort Nu. Deze kranten spelen een grote rol in hun verspreidingsgebied.
Wegener is een bedrijf met grote financiele verplichtingen. Aandeelhouders en schuldeisers slokken een groot deel van de omzet op. Elke krant heeft dus alleen bestaansrecht als er enorme winsten worden gehaald. En dat is, zeker in deze tijd, zelfs voor een hele goede lokale krant, wel erg veel gevraagd.
Tien procent van de arbeidsplaatsen bij Wegener gaat verdwijnen, meldt de website villamedia.nl.