Pokermoord: Joshua B. in beroep tegen 20 jaar cel

UTRECHT - Joshua B. moet twintig jaar de gevangenis in voor de moord op Jelle de Baat. Dat is de uitspraak van de rechtszaak rond de zogenoemde 'pokermoord'. B. gaat in hoger beroep.
De 19-jarige De Baat uit Hilversum werd vorig jaar dood gevonden langs de A27 bij Hollandsche Rading. Hij was neergeschoten en daar achtergelaten. Na een avond pokeren in Utrecht werd hij met zijn vriendin ontvoerd en bedreigd.
B. sprak voor de rechtbank tegen dat hij had geschoten, maar volgens de rechtbank beschikte de verdachte in zijn eerdere verklaringen over daderwetenschap. De straf was gelijk aan de eis.
Joshua B. wordt gezien als hoofdverdachte in de zaak. Drie medeverdachten kregen werkstraffen voor hun aandeel. De verdachte die Joshua B. meldde dat De Baat in Utrecht zat te pokeren kreeg 180 uur, waarvan 136 voorwaardelijk. Hij werd vrijgesproken van de beschuldiging dat hij medepleger was. De rechter acht niet bewezen dat hij bij Joshua B. in de auto zat toen De Baat werd ontvoerd.
Een andere verdachte kreeg 200 uur werkstraf en vier maanden voorwaardelijke celstraf voor wapenbezit en poging tot afpersing. De zestig uur werkstraf die hij nog voor een ander vergrijp had staan moet hij ook uitvoeren. De vierde verdachte werd schuldig bevonden aan afpersing en kreeg een werkstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden.