Cel geëist voor stalken burgemeester Rhenen

UTRECHT - Een 29-jarige man uit Rhenen heeft burgemeester Joost van Oostrum van die plaats op internet uitgemaakt voor kindermoordenaar en misbruiker van zijn eigen kinderen. Ook probeerde hij de burgemeester te lijf te gaan.
Om deze en andere bedreigingen en beledigingen eiste de officier van justitie in Utrecht maandag tegen de stalker 8 maanden cel, waarvan 2 maanden voorwaardelijk. Ook moet de man een contactverbod opgelegd krijgen. De inwoner van Rhenen had problemen met de gemeente over zijn uitkering.
De verdachte beschuldigde ook degene die in Rhenen werklozen naar een baan begeleidt, van kindermisbruik, fraude en oplichting. In dezelfde tijd kreeg de gemeente voortdurend telefoon over aanbiedingen van goedkope kantoorapparatuur op Marktplaats.nl.
De politie ontdekte dat de teksten en advertenties vanaf drie adressen werden geplaatst, waaronder de bibliotheek in Rhenen. Toen er weer een advertentie verscheen, werd daar een foto gemaakt waarop de man is te zien met een geopend internetscherm voor zich. De officier achtte daarom bewezen dat hij de stalker is, al ontkende de verdachte alles.
Volgens het Openbaar Ministerie heeft de man onder de naam van burgemeester Van Oostrum e-mails gestuurd naar gemeenteambtenaren waarin Van Oostrum onder meer werd beschuldigd van kinderverkrachting. De verdachte had in de mails namens Van Oostrum zogenaamd zijn vertrek aangekondigd, omdat er geheimen uit diens verleden zouden zijn uitgekomen.
De 29-jarige man zou ook een ander slachtoffer met soortgelijke praktijken hebben belasterd. De rechter doet op 27 februari uitspraak in de zaak.