Ruimteinstituut SRON wil Utrecht verlaten

UTRECHT - Amsterdam kan beter voldoen aan de eisen van SRON dan Utrecht. Het prestigieuze ruimteinstituut is daarom van plan om de Domstad te verlaten. Een definitief besluit moet nog dit jaar vallen.
Het instituut zit op de Uithof en werkt nauw samen met de Universiteit Utrecht, maar het gebouw is aan vervanging toe. De universiteit besloot eerder al om te stoppen met het Sterrenkundig Instituut. Dat zorgt ervoor dat SRON niet meer verbonden hoeft te zijn met Utrecht.
Lange gesprekken met de universiteit over nieuwe huisvesting in Utrecht hebben volgens een woordvoerder niets opgeleverd. De voorwaarden voor een nieuw gebouw in Science Park Amsterdam lijken veel gunstiger. De nieuwbouw zal minstens vijf jaar duren.
Overigens gaat de Universiteit Utrecht meer opleidingen afstoten, onder meer omdat die niet meer rendabel zijn. Het gaat om de opleidingen Arabisch, Portugees en Theologie. Voor die bacheloropleidingen melden zich te weinig nieuwe studenten aan. De Universiteit volgt daarmee de wens van staatssecretaris Halbe Zijlstra, die wil dat universiteiten zich meer specialiseren.

Kennislandschap van Utrecht verandert