Benzinedief moet naar Pieter Baan Centrum

UTRECHT - De man die in oktober op de A2 in Vinkeveen een onschuldige man doodreed in een door de politie gecreëerde filefuik wordt verplicht opgenomen in het Pieter Baan Centrum. Zo wil de rechter er achterkomen wat de geestelijke gesteldheid van de man is.
Benzinedief Maikel R. heeft tot nog toe alle medewerking geweigerd. De advocaat van de verdachte noemt de opname in het Pieter Baan Centrum dan ook "kostbaar en tijdrovend". Hij heeft de verdachte aangeraden om niet mee te werken aan het onderzoek.
Verder besloot de rechter maandag dat de man in hechtenis blijft omdat de maatschappelijke impact van de zaak zo groot is. De nationale recherche doet onderzoek naar het optreden van de politie. De resultaten daarvan worden meegenomen in de rechtszaak tegen de man. Die heeft een strafblad van zeventien pagina's, aldus de officier van justitie.
De advocaat van Maikel R. vindt dat die niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor de dood van de man. Hij vindt dat de politie verantwoordelijk is omdat die een filefuik opzette. Daardoor reed de verdachte met hoge snelheid in op de file. Volgens de advocaat van de man hebben omringende politiekorpsen hulp aangeboden die werd genegeerd. Uiteindelijk zou één motoragent tot de inzet van de filefuik hebben opgeroepen.
De officier van justitie bracht daar tegenin dat er op dat moment ook een gewone file had kunnen staan en dat het gedrag van de verdachte dus roekeloos was. Ook heeft de man geen geldig rijbewijs.