Winkeldiefstallen in Utrecht fors toegenomen

UTRECHT - De politie in de stad Utrecht heeft afgelopen jaar 1400 aangiftes van winkeldiefstallen binnengekregen. Dat is een stijging van ruim 25 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat blijkt uit het veiligheidsrapport dat burgemeester, OM en politie donderdag hebben gepresenteerd.
Het aantal autokraken in de stad neemt wel af. In 2011 gebeurde dat 6000 keer. Volgens de politie nog steeds erg veel, maar tien jaar geleden werden jaarlijks 18.000 nog autokraken gepleegd in Utrecht. De onderzoekers denken dat dat komt door lokauto's en voorlichting aan automobilisten.
Ook het aantal inbraken in bedrijven is opnieuw afgenomen. Er waren in 2011 iets minder woninginbraken ten opzichte van 2010, maar nog steeds niet op het niveau van 2006.
In het onderzoek staan ook de resultaten van een jaarlijkse enquête over het veiligheidsgevoel. Het percentage inwoners dat zich vaak onveilig voelt, is vrijwel gelijk gebleven. Dat percentage schommelt al jaren rond de 3,0 procent. Wel wordt er iets minder overlast ervaren van hangjongeren. Maar dat moet nog beter kunnen, zegt de politie.