Nieuw besluit nodig over subsidie Omroep Brabant

UTRECHT - De provincie Noord-Brabant moet beter uitleggen waarom Omroep Brabant met minder subsidie toekan. De rechter in Den Bosch heeft dat donderdag bepaald.
Die uitspraak is belangrijk voor RTV Utrecht. De provincie Utrecht wil ook flink korten op de subsidie van de regionale omroep van Midden-Nederland.

KORTING

Als het aan de provincie Noord-Brabant ligt moet Omroep Brabant dit jaar structureel vier ton inleveren. In 2015 is die korting opgelopen tot 1,7 miljoen. Dat is gelijk aan tien procent van het totale bedrag dat de omroep ontvangt. De omroep spande daarover een rechtszaak aan.
De provincie mag volgens de rechter de subsidie verlagen, als aangetoond kan worden dat het programma-aanbod van Omroep Brabant er niet slechter van wordt. De provincie heeft in de rechtszaak gezegd dat dat mogelijk is als de omroep reclame-inkomsten en reserves gebruikt. Omdat die redenering niet is gebruikt voor het besluit noemde de rechter de subsidieverlaging onzorgvuldig voorbereid en slecht gemotiveerd.

UITGEKEKEN

Naar de uitspraak is door meerdere regionale omroepen uitgekeken, omdat ook zij te maken krijgen met subsidieverlaging. Zeker zeven regionale omroepen dreigen minder geld van de overheid te krijgen.
Wat de uitspraak precies betekent voor RTV Utrecht moet nog worden onderzocht, aldus directeur Paul van der Lugt. Volgens hem lijkt de uitspraak gunstig voor de omroepen.