Luid lerarenprotest in Utrechtse Jaarbeurs

UTRECHT - De uittocht van leraren na de grote stakingsmanifestatie in Utrecht is zonder problemen verlopen. Dat heeft een woordvoerster van de NS donderdag laten weten.
Eerder op de middag riepen de Nederlandse Spoorwegen uit voorzorg leraren op om vooral gefaseerd de stad te verlaten. Er bevonden zich zo'n 20.000 docenten in de Jaarbeurs. In het gebouw vinden momenteel ook de Webwinkel Vakdagen plaats. Daarnaast is het koopavond. De NS hoefde geen extra materiaal in te zetten.

SCHOLEN DICHT

De leraren zijn tegen de overheidsplannen met het onderwijs. Tijdens de actie in Utrecht waren in heel Nederland 164 middelbare scholen dicht.
Ook in de regio Utrecht waren veel scholen op slot of vervielen de lessen. Onder meer het Gritfland College in Soest, het Vathorst College en de Mondriaan in Amersfoort, het Gerrit Rietveld College in Utrecht, het Cals College in Nieuwegein en de Schoonoord in Doorn gaven de leerlingen vrijaf.
Op veel andere scholen werd wel actie gevoerd, maar werden de leerlingen gewoon in de klas verwacht. Het Anna van Rijn College bijvoorbeeld stuurde bewust een kleine delegatie van vijttien leraren naar de bijeenkomst, omdat de school vindt dat het onderwijs niet onder de actie mag lijden.

1.000 UUR

De docenten voeren actie omdat een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het aantal lesuren in de eerste twee jaar van het voortgezet onderwijs op 1.040 per jaar blijft. De leraren en schoolbesturen geven zelf de voorkeur aan 1.000 uur.
Volgens de Algemene Onderwijsbond geven Nederlandse leraren veel meer les dan hun Europese collega's. Ook wil de bond dat leraren meer salaris gaan krijgen en dat er hulp komt voor leraren die leerlingen met forse leer- en gedragproblemen moeten opvangen.

Lerarenstaking in Utrechtse Jaarbeurs
Klazien Rodenburg van de AOb over de staking