Burgemeesters geïnformeerd over opmars criminele motorbendes

UTRECHT - Burgemeesters van twintig gemeenten, waaronder Utrecht, willen een actieplan opstellen om de criminele opmars van motorbendes in met name de horeca tegen te gaan. Daarover schrijft NRC Handelsblad.
Tijdens een vertrouwelijk beraad in Utrecht besloten de burgemeesters om binnen twee maanden een uniforme aanpak van de bendes te presenteren. Gemeenten hopen door uniforme bestuurlijke, fiscale en strafrechtelijke maatregelen motorclubs met criminele activiteiten te kunnen aanpakken. Eerdere pogingen van justitie om motorclubs als criminele organisatie te vervolgen, mislukten wegens gebrek aan bewijs.
De burgemeesters hebben in Utrecht van de nationale recherche en het landelijk parket vertrouwelijke informatie gekregen over toenemende pogingen van motorclubs om cafés en restaurants in gemeenten door middel van bedreigingen en afpersing over te nemen. De politie heeft naar eigen zeggen ernstige signalen dat motorclubs ook particuliere beveiligingsbedrijven in handen krijgen, schrijft NRC Handelsblad.
Naast burgemeester Wolfsen zaten ook de burgemeesters van Enschede, Rotterdam, Eindhoven, Emmen, Tilburg, Breda, Arnhem, Kampen, Wierden en Vlaardingen bij het beraad.