Romafamilie Nicolich durft niet naar Maarsbergen

UTRECHT - De voorgenomen verhuizing van een deel van de Romafamilie Nicolich naar een pand in Maarsbergen gaat niet door. Het gezin met vier jonge kinderen tussen de 2 en 5 jaar durft niet in het huis te gaan wonen, nu dat donderdagavond door onbekenden is beklad.
Zij wachten nu in hun huidige onderkomen langs de snelweg A2 in De Meern af wat een rechtszaak tegen de gemeente Utrecht oplevert. Dat hebben de gemeente Utrechtse Heuvelrug, waar Maarsbergen onder valt, en het Leger des Heils vrijdagmiddag laten weten.

DOODSBEDREIGING

Het Leger des Heils, dat de familie al jaren begeleidt, regelde het tijdelijke onderkomen omdat ze niet langer in de villa van de gemeente Utrecht in De Meern mogen wonen. In de nacht van donderdag of vrijdag kladden onbekenden onder meer een doodsbedreiging op de muur van het huis in Maarsbergen.
De gemeente, het Leger en de politie Utrecht noemen dat "een zeer ernstige zaak waarover wij onze afschuw uitspreken." De politie zoekt naar de daders. De komende dagen is er verscherpt toezicht bij het huis.

KORT GEDING

Het kort geding, dat de gemeente Utrecht tegen de familie heeft aangespannen om haar te dwingen de villa in De Meern te verlaten, dient volgende week vrijdag voor de rechtbank in Utrecht. Het huurcontact is verlopen en de gemeente wil de villa afbreken voor het te bouwen Leidsche Rijn Centrum.
De rondzwervende familie kreeg in De Meern een allerlaatste kans op huisvesting onder strikte voorwaarden.Volgens Utrecht heeft de familie zich niet aan de afspraken gehouden. De huur, die per 1 januari afliep, wordt niet verlengd en de gemeente is niet bereid nog meer voor de familie te doen. De familie bestrijdt dat zij afspraken geschonden zou hebben.

KLEINE KINDEREN

Omdat het Leger des Heils het ongewenst vond dat een gezin met kleine kinderen op straat terecht zou komen, werd een tijdelijk adres geregeld. Het Leger zei vrijdag geen andere tijdelijke huisvesting voorhanden te hebben.
In Maarsbergen zouden alleen de vader en moeder met hun vier kinderen gaan wonen. Voor de oma en drie ooms was geen opvang geregeld.

Doodsbedreiging gezin Nicolich "afschuwelijk"