Utrechtse supermarkten iedere zondag open

UTRECHT - Utrechtse supermarkten mogen vanaf deze week altijd open zijn op zondag. Ook andere levensmiddelenwinkels, zoals bakkers en slagers, mogen op zondag hun deuren openen. Dat heeft de gemeenteraad van Utrecht donderdagavond besloten.
Op dit moment mogen enkele Utrechtse supermarkten de winkel op zondag openen en zijn de openingstijden voor die winkels beperkt.
Volgens de voorstanders is het goed voor de economie en werkgelegenheid, maar de tegenstanders, waaronder de SP, wijzen erop, dat de Utrechtse bevolking in 2005 in een referendum tegen uitbreiding van het aantal koopzondagen heeft gestemd.
D66 zegt dat de openstelling alleen gaat om supermarkten, en dat de uitslag van het referendum daardoor wel wordt gerespecteerd.

VERDEELDHEID

Binnen GroenLinks en de PvdA was er verdeeldheid over het voorstel van het college. De helft van coalitiepartij GroenLinks en een klein deel van de PvdA stemde tegen de ruimere zondagsopenstelling. Omdat de VVD en D66 wel voorstander zijn, werd het voorstel alsnog aangenomen.
Een deel van de raad is bezorgd over personeel, dat zou kunnen worden gedwongen om te werken op zondag. Volgens wethouder Mirjam de Rijk zijn er voldoende waarborgen om dat te voorkomen. In het uiterste geval wil ze de winkels die zich niet aan de CAO houden uitsluiten van de zondagsopenstelling.
Een voorstel dat ook tabakszaken en slijterijen open mogen op zondag, haalde geen meerderheid.
Of de openstelling juridisch standhoudt, is nog de vraag. De supermarkten mogen open op basis van wetten waarin staat dat op toeristische plekken winkels op zondag geopend mogen zijn. Supermarkten hebben echter nauwelijks toeristen als klant. Volgens De Rijk is er nog geen jurisprudentie over deze uitleg van de wet.

Politieke reacties over openstelling supermarkten