Gemeente: landtunnel A2 is nu veilig

UTRECHT - Als het aan de gemeente Utrecht ligt kan de landtunnel op de A2 bij Leidsche Rijn open. Volgens de stad is de tunnel van 1,65 kilometer lang, nu veilig genoeg om verkeer door te laten rijden. Rijkswaterstaat besluit binnenkort wanneer de eerste buis van de tunnel opengaat. Dat moet in ieder geval vóór de zomer zijn.
Door problemen met het veiligheidssysteem liet de opening jaren op zich wachten. De gemeente Utrecht stelde hoge eisen en de bouwer had extra tijd nodig om daaraan te voldoen. Het zou vooral om ingewikkelde software gaan.
Ook waren er discussies tussen gemeente en tunnelbeheerder Rijkswaterstaat over de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in de tunnel. Tussen de partijen zijn nu duidelijke afspraken gemaakt. Eind 2011 werd de veiligheid nog getest tijdens een grote oefening.
Zodra de tunnel in gebruik is genomen, kan de gemeente Utrecht verder met de plannen voor Leidsche Rijn Centrum, dat bijna bovenop de tunnel wordt gebouwd.

TWEEDE KAMER

De jarenlange vertraging van de tunnel zorgde in 2010 voor veel ophef. Onder meer in de Utrechtse gemeenteraad en in de Tweede Kamer werd fel gedebatteerd over de tunnel. Toenmalig minister Eurlings kwam daarbij onder vuur te liggen.
Vanuit Den Haag kwamen daarom nieuwe eisen op het gebied van tunnelveiligheid. Daarmee moet worden voorkomen dat er bij andere tunnelprojecten opnieuw discussie ontstaat tussen Rijk en gemeenten.