Jaarcijfers politie: fors meer geweld tegen agenten

UTRECHT - Het aantal geweldsdelicten tegen politieagenten in de regio is in 2011 toegenomen tot 1100 incidenten. Dat blijkt de jaarcijfers die de politie Utrecht maandag heeft gepresenteerd.
Volgens de cijfers gaat het om een stijging van 25 procent van zowel verbaal als lichamelijk geweld. Dat meldde waarnemend korpschef Miriam Barendse maandagmiddag tijdens de gezamenlijke nieuwjaarstoespraak van de Utrechtse politie en het Openbaar Ministerie. De meldingen lopen uiteen van schelden en verzet bij aanhouding tot het supportersgeweld bij de wedstrijd FC Utrecht-FC Twente van 4 december.

MINDER CRIMINALITEIT

Zorgelijk is verder dat ook het aantal woninginbraken het afgelopen jaar is gestegen en wel met 3 procent. De criminaliteit in het algemeen is het afgelopen jaar gedaald, net als in voorgaande jaren. Ten opzichte van 2010 was er 3 procent minder criminaliteit in de regio.
De politie is daar tevreden mee. Gerekend over de afgelopen tien jaar is de criminaliteit met 36 procent gedaald.

KOMEND JAAR

Geweld tegen hulpverleners staat voor het komend jaar hoog in de prioriteiten. Een ander speerpunt is de aanpak van overlastgevende en criminele jeugdgroepen. Het aantal jeugdgroepen daalde in 2011 in de regio van 133 naar 92.
Er is echter een nieuw type overlastgevende veelpleger, waar met gewone strafmaatregelen geen vat op te krijgen is, constateerde Barendse. Dit zijn jongeren die vooral uit verveling, kick of uitdaging overlast veroorzaken en criminele activiteiten plegen.

NIEUWE TACTIEK

"Er spelen meerdere psychische problemen mee dan alleen licht verstandelijke beperkingen, waardoor normale strafmaatregelen minder goed werken," zegt Barendse. "We zijn daarvoor een nieuwe tactiek voor aan het ontwikkelen. We hebben nog geen kant en klare oplossingen."
Burgemeester Wolfsen kondigde in zijn nieuwjaarstoespraak een strenge aanpak aan voor deze overlastgevende jeudgroepen. Hoe die precies eruit komt te zien, maakt hij later deze maand bekend.