Utrechter zou dochter jarenlang hebben misbruikt: 'Stopte pas toen zij op haar 19e zwanger bleek'

© Pixabay
Utrecht - Het Openbaar Ministerie eist zes jaar gevangenisstraf tegen een Utrechter die wordt verdacht van jarenlang misbruik van zijn dochter. Ook zou hij haar 40.000 euro schadevergoeding moeten betalen. Het misbruik zou zijn begonnen toen het meisje 14 jaar oud was en zou pas zijn gestopt toen zij op 19-jarige leeftijd zwanger bleek te zijn van haar vader.
De 50-jarige verdachte bekende in de Utrechtse rechtbank dat hij tien of vijftien keer gemeenschap had met zijn dochter, maar beweerde dat zij hem daartoe dwong. Het zou ook pas zijn begonnen na haar achttiende verjaardag. Dat hij zich al jaren eerder aan haar zou hebben vergrepen, was volgens hem allemaal gelogen.
Maar volgens de officier van justitie is er meer dan voldoende ondersteunend bewijs voor de verdenking dat het misbruik al in de zomer van 2016 begon. Vanaf het moment dat de dochter volwassen was, was er volgens de officier sprake van dwang en dus van verkrachting door de vader.
Jij hebt mijn wereld in duisternis gehuld, mij beroofd van mijn onschuld en gevoel van veiligheid
Slachtoffer

Begon met een zoen

Het eerste dat het slachtoffer zich herinnerde, was een ruige zoen die haar vader haar gaf toen hij dronken was. Vanaf toen zou hij haar ook hebben betast. Dat gebeurde volgens haar steeds vaker en ging steeds verder.
Volgens de vrouw gebeurde het niet alleen thuis, maar ook in de auto, bij haar oppasadres en op vakantie. "Je kunt beter vragen waar het niet gebeurde", verklaarde zij bij de politie. Haar broertje had destijds in het bijzijn van een oom al eens gezegd dat zijn vader steeds aan de borsten en in het kruis van zijn zus zat, als hun moeder niet thuis was.
De eerste meldingen van seksueel misbruik stammen ook al uit 2016. Toen het meisje 14 jaar oud was, gaf zij op school aan dat zij door haar vader werd betast. Maar toen zij het opnieuw moest vertellen in het bijzijn van haar vader, durfde zij dat niet en ontkende zij alles wat zij eerder had gezegd.

Schreeuw om hulp

Een jaar later volgde een nieuwe melding. Het meisje zat psychisch in de knoop en sneed en bekraste zichzelf. Ze appte met een medewerker van Jongerenwerk Utrecht (JOU) en stuurde foto's van de verwondingen. Ze vertelde dat zij zichzelf had gesneden, omdat haar vader aan haar zat.
JOU gaf het door aan school en Veilig Thuis, maar ook dit keer kreeg de melding geen vervolg. Toen haar vader erbij kwam, ontkende zij opnieuw glashard wat zij eerder had gezegd. De krassen in haar arm zouden zijn veroorzaakt door een val met een scooter en zij wilde verder geen actie. De politie deed vervolgens ook geen onderzoek.
"Het was een schreeuw om hulp. Wat verwachten ze als ze ineens mijn vader naast me zetten, degene die het allemaal doet. Ik moet zo nog met hem naar huis", zou ze jaren later bij de politie zeggen. Het was extra schrijnend dat haar moeder haar vervolgens de schuld van alles gaf.

Zwanger

De jaren erna waren er nog twee meldingen van vermeend misbruik die zonder gevolgen bleven. Pas toen de jonge vrouw in het najaar 2022 merkte dat zij zwanger was en bij de huisarts vertelde wat er aan de hand is, werd er doorgepakt.
De zwangerschap werd afgebroken. Uit DNA-onderzoek bleek dat de verdachte de verwekker was. Veilig Thuis deed namens de jonge vrouw aangifte bij de politie en de vader werd aangehouden. Sindsdien zit hij in voorarrest.

Duisternis

"Jij hebt mijn wereld in duisternis gehuld, mij beroofd van mijn onschuld en gevoel van veiligheid", zei het slachtoffer, toen ze dapper gebruik maakte van haar spreekrecht. In haar indrukwekkende verklaring vertelde ze over angst en schaamte, en over "het gevecht om de weg terug te vinden naar het licht".
"Mijn thuis is geen thuis meer en mijn familie is geen familie meer. Waarom moest je mijn vertrouwen vernietigen? Waarom heb je mij verraden?", vroeg ze haar vader. Zij zal haar hele leven lijden onder de gevolgen van het misbruik. Ze verblijft op een geheime plaats, is een tijd opgenomen geweest en zal binnenkort weer verder worden behandeld.

Stuitend

De advocaat van de vrouw vindt het onbegrijpelijk dat verschillende instanties en de politie niet eerder hebben doorgepakt na de herhaaldelijke meldingen over het misbruik. De ontkennende houding van de vader, die zijn dochter de schuld geeft, vindt de advocaat stuitend.
Namens de vrouw vordert zij een schadevergoeding van ruim 40.000 euro van de verdachte. De officier van justitie vroeg de rechtbank om dat bedrag toe te kennen. Ook zou de rechtbank hem twee speciale maatregelen moeten opleggen, waardoor hij na het uitzitten van zijn straf vijf jaar lang geen contact met zijn dochter mag hebben en zich moet laten behandelen.
Zij was net zo fout als ik, ik had veel eerder hulp moeten zoeken
Verdachte

Slachtofferrol

De verdachte zelf kroop in de rechtbank nadrukkelijk in de slachtofferrol. Hij ontkent stellig dat hij zijn dochter heeft misbruikt toen zij minderjarig was. Zij zou zich voortdurend aan hem hebben opgedrongen, maar pas in de zomer van 2020 zou er voor het eerst iets tussen hen zijn gebeurd.
Hij lag in bed te slapen en werd wakker, omdat er iemand met hem aan het vrijen was. Hij beweerde dat hij hevig schrok toen hij zag dat het niet zijn vrouw, maar zijn dochter was. Hij zou tegen haar hebben gezegd dat het fout en niet normaal was, maar zij zou hebben gelachen. Volgens de verdachte had hij door angst, druk en manipulatie aan zijn dochter toegegeven.
Zij zou hebben gedreigd het hele gezin te vergiftigen en zichzelf wat aan te doen. Hij zou hebben gezien dat zij rattengif in het eten wilde doen en dat zij een groot mes tegen de buik van zijn vrouw aanhield en tegen de hals van zijn andere dochter. Die hadden daar zelf overigens niets van gemerkt, bleek tijdens het onderzoek van de politie.

Ongeloofwaardig

De officier van justitie noemt de verklaringen van de man volkomen ongeloofwaardig. Uit onderzoek door een psycholoog en psychiater blijkt dat hij negatieve emoties en gevoelens buiten de deur houdt, ontkent en kleiner maakt. Verder zou er sprake zijn van zwakbegaafdheid en een persoonlijkheidsstoornis. De reclassering schat de kans op herhaling in als hoog.
"Ik was achttien maanden lang een marionet en er is er maar één die aan de touwtjes trok. Ik had niet de kracht om los te komen. Zij was net zo fout als ik, ik had veel eerder hulp moeten zoeken", zei de verdachte toen hij van de rechtbank het laatste woord kreeg. Zijn advocaat vroeg de rechtbank om hem vrij te spreken.
De familie van verdachte en het slachtoffer is compleet gespleten door de misbruikzaak. De moeder en de rest van het gezin lijken de verdachte te geloven en blijven hem steunen. Zijn ouders, broer en andere familieleden geloven de dochter en staken hun woede over wat de vader zijn dochter heeft aangedaan niet onder stoelen of banken.
Omdat het een gevoelige zaak is, neemt de rechtbank een week langer dan gebruikelijk de tijd om tot een oordeel te komen. De uitspraak is op 18 april. De verdachte heeft aangegeven dat hij dat persoonlijk wil aanhoren.