OM eist taakstraf voor pakketbezorger die fietsster doodreed op bedrijventerrein Lage Weide

© Laurens Uppelschoten
Utrecht - Het Openbaar Ministerie eist 240 uur taakstraf voor een Utrechtse pakketbezorger die tweeënhalf jaar geleden een dodelijk ongeluk veroorzaakte op bedrijventerrein Lage Weide. De man reed op een zaterdagavond met zijn bestelbus op de Niels Bohrweg en merkte niet dat een fietsster overstak op de kruising met de Maarssenbroeksedijk. De 18-jarige vrouw raakte door de klap zwaargewond en overleed diezelfde avond aan de gevolgen van het ongeluk.
De bestuurder zat weliswaar op een voorrangsweg, maar reed bijna 30 km/u te hard. In plaats van 50 km/u reed hij bijna 80 km/u op het moment van de aanrijding. Volgens deskundigen was het ongeluk niet gebeurd als hij zich aan de toegestane snelheid had gehouden. De dood van de vrouw is volgens het OM te wijten aan aanmerkelijk onvoorzichtig rijgedrag.
In de rechtbank werd al direct duidelijk dat de verdachte nog altijd zwaar aangeslagen is door het ongeluk. Door de zenuwen kon hij nauwelijks antwoord geven op de vragen van de rechtbank. Hij maakt zichzelf zware verwijten en beleeft in gedachten het fatale ongeluk steeds weer opnieuw.

Onnodig ongeluk

De weg was droog en het was nog niet helemaal donker toen de bestuurder om 20:50 uur het kruispunt naderde. Hij had niet het gevoel gehad dat hij te hard reed, verklaarde hij in de rechtbank. Maar andere weggebruikers die getuige waren van het ongeluk was dat wel opgevallen. Zij zagen hoe het slachtoffer door de lucht vloog en de bestuurder radeloos en in shock uitstapte.
Volgens de officier van justitie had de bestuurder rekening moeten houden met het feit dat het donker was en dat de situatie door struiken langs de weg niet goed te overzien was. Hij had daarom extra goed moeten opletten en zijn snelheid moeten matigen.
Uit onderzoek en berekeningen van deskundigen blijkt dat de man inderdaad fors te hard reed. Als hij zich aan de geldende maximumsnelheid had gehouden was de fietsster al aan de overkant van de weg geweest toen hij passeerde.
De officier van justitie wil dat de rechtbank de man naast de taakstraf een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar oplegt. De ouders van het slachtoffer vorderen een schadevergoeding van 50.000 euro. Die zou de rechtbank moeten toewijzen.

Nachtmerrie

"De grond is onder zijn voeten weggeslagen, maar het is een nachtmerrie voor de nabestaanden", erkende advocaat Boumanjal. "Zijn grootste straf is dat door zijn toedoen een jonge vrouw het leven heeft gelaten", betoogde de advocaat. Die vond wel dat er sprake was van een mindere mate van schuld dan het OM stelt. De advocaat pleitte daarom voor een mildere straf.
De Niels Bohrweg is een lange voorrangsweg waarop je tijdens de rustige avonduren ongemerkt al gauw te hard rijdt, stelt de verdediging. De bestuurder zou niet hebben geweten dat er een fietspad was en daar was door de begroeiing ook geen zicht op.
De fietsster kon daardoor op haar beurt ook niet goed inschatten hoe hard de bus reed. Zij droeg een capuchon en op camerabeelden zou te zien zijn dat zij overstak zonder rond te kijken, stelt de verdediging.
De rechtbank neemt twee weken de tijd om tot een vonnis in deze dramatische zaak te komen. De uitspraak is op donderdag 11 april.