Enorme vondst politie Utrecht: 7 miljoen e-mailadressen onderschept

© ANP
Utrecht - De politie in Utrecht heeft bij criminelen ruim zeven miljoen e-mailadressen onderschept. Die gebruikten ze bij pogingen om mensen digitaal te beroven.
Volgens de politie gaat het in totaal om 7,3 miljoen unieke e-mailadressen, waarvan 5 miljoen Nederlandse. Ze stonden op verschillende lijsten. De e-mailadressen werden gebruikt voor het versturen van phishingmails.
Deze e-mails, die bijvoorbeeld van banken of bedrijven lijken te komen, zijn soms niet van echt te onderscheiden. In de e-mails word je verleid tot het invoeren van je persoonsgegevens. Criminelen krijgen zo toegang tot bijvoorbeeld jouw bankrekening.
De lijsten met e-mailadressen worden volgens de politie verhandeld door criminelen. "Je kan dus slachtoffer zijn zonder dat je dit weet", aldus de politie. De rechercheurs roepen mensen op om te checken of jouw e-mailadres op de lijst staat. Dat kan op de website van de politie.

Zes verdachten opgepakt

In de zaak werden eind januari al zes verdachten opgepakt in Amsterdam. Die verdachten komen uit Amsterdam, Almere en Heemskerk, en zijn tussen de 23 en 48 jaar oud.
Dankzij meerdere soortgelijke aangiften in Utrecht en omstreken konden rechercheurs uit Utrecht een onderzoek starten. Daaruit bleek al snel dat dertig mensen, verspreid over het hele land, het slachtoffer zijn geworden van dezelfde verdachten.