Poppodia willen veiligheidsprotocol vanwege toegenomen incidenten door polarisatie

© Michiel Ton / Tivoli Vredenburg
Utrecht - Poppodia en de cultuursector ervaren meer incidenten door polarisatie. Dat melden brancheverenigingen in een oproep aan de staatssecretaris van Cultuur en Media. In een reactie op het toegenomen aantal incidenten willen de organisaties een veiligheidsprotocol opstellen.
De belangenorganisaties zeggen dat de culturele sector geen plek is voor "acties of intimidaties, ingegeven door antisemitisme, xenofobie, genderdiscriminatie of iedere andere uiting die strijdig is met de grondwet."
"Iedereen, van makers tot medewerkers en publiek, moet veilig zijn binnen onze huizen en op onze podia", voegen de organisaties eraan toe. Daarom willen zij in samenwerking met de staatssecretaris een veiligheidsprotocol vaststellen. "Mocht er aanleiding voor zijn, dan kunnen podia een beroep doen op de preventieve veiligheidsmaatregelen van de overheid", luidt het statement.
De oproep is ondertekend door de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties, de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten, de Vereniging van Nederlandse Poppodia en -Festivals in een oproep aan

TivoliVredenburg

Ook Jeroen Bartelse, directeur van muziekgebouw en poppodium TivoliVredenburg onderstreept deze boodschap. In een oproep aan de Tweede Kamer zegt Bartelse dat "waar mensen samenkomen en uitgaan, daar gebeurt van alles. Meestal mooi, ontroerend, inspirerend, confronterend. Soms ook lelijk en onacceptabel. Bij discriminatie, intimidatie en geweld trekken wij de grens, dat hebben we altijd gedaan en dat blijven we doen."