Rijkswaterstaat heeft het lek boven: vijver bij eigen kantoor gedempt

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Met een dikke laag aarde en een paar boompjes heeft Rijkswaterstaat definitief afscheid genomen van de probleemvijver rond kantoor Westraven. Die vijver staat sinds 2009 droog na verschillende problemen. Een deel van die vijver is in 2022 al verbouwd, het laatste deel is nu gedempt.
Het verhaal begint in 2007 als kantorencomplex Westraven grootschalig wordt verbouwd. Onderdeel van de renovatie is de aanleg van een slotgracht rond het pand. Het heldere water moet het complex spiegelen, zo bedenken de architecten. Het moet een ondiepe vijver worden, met 30 centimeter glashelder water en stoeptegels op de bodem.
Maar van de spiegelen komt niets terecht, algen vertroebelen het water. En wat de beheerder van het pand (de Rijksgebouwendienst) ook probeert, het water wil maar niet helder worden. De vervuiling is zelfs zo erg dat Rijkswaterstaat moet ingrijpen bij de eigen vijver: het met alg verontreinigde water mag niet geloosd worden op het Amsterdamrijnkanaal, dat zou een overtreding zijn.
Uit arren moede wordt de vijver drooggezet. Maar dan komt een veel groter probleem aan het licht: de vijver blijkt zo lek als een mandje. Als de vijver gevuld wordt, verdwijnt zo’n 550 m3 water per dag. Ongeveer evenveel water als acht gezinnen in een heel jaar verbruiken.
Er volgt een lange periode van ruziën tussen betrokkenen. Wie heeft schuld aan alle problemen? En belangrijker nog: wie gaat het betalen? De schade en de kosten van het herstel bedragen inmiddels tussen de drie en vier miljoen euro.
Na veel gesteggel neemt het Rijk het herstel in handen. Twee jaar geleden wordt het deel aan voorzijde van het pand al aangepakt. Daar is nu een natuurlijke vijver aangelegd, een voorstel dat hovenier Pieter Pol al in 2010 bij RTV Utrecht deed.
Voorlichters van het Rijksvastgoedbedrijf beloven dat het deel aan de kant van het Amsterdamrijnkanaal in 2023 ook klaar is. Het plan is om de vijver te dempen met aarde en er een groengebied van te maken. Maar ook daar zijn problemen. Dit keer is het geen lekkage, maar juist een teveel water dat Rijkswaterstaat dwars zit.
Inmiddels zijn de problemen overwonnen en het dempen van de slotgracht aan de zijde van het kanaal is bijna afgerond. Alleen een paar looppaden moeten nog aangelegd worden. Daarmee lijkt een einde te zijn gekomen aan vijftien jaar problemen met de vijver van Rijkswaterstaat.
Het groen is bijna klaar
Het groen is bijna klaar © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel