'Docent van het Jaar' Peter Pelzer: 'Ik probeer studenten bewust te maken wat zij kunnen bijdragen'

© Max van der Weide
Utrecht - Peter Pelzer van de Universiteit Utrecht is uitgeroepen tot 'Docent van het Jaar 2024.' De universitair hoofddocent aan de opleiding Sociale Geografie en Planologie zet creatieve lesmethoden in. "Door een podcast, rollenspel en door een boek te schrijven dat studenten gebruiken. Met deze verbeeldende lesmethoden bereid ik studenten voor op de toekomst en hun rol daarin."
Pelzer betrekt studenten bij de grote maatschappelijke vraagstukken en probeert ze ervan bewust te maken wat zij daaraan kunnen bijdragen. "Peters benadering om studenten hoop te bieden en hen te inspireren om bij te dragen aan de toekomst, samen met zijn focus op morele ontwikkeling, toont zijn passie voor het onderwijs en zijn vak", aldus de vijfkoppige jury. “Zijn inspanningen om het onderwijs te innoveren en studenten te betrekken bij maatschappelijke vraagstukken benadrukken zijn impact op studenten."
De docent liet zijn talent voor lesgeven gisteren zien in een mini-college in theater DE KOM in Nieuwegein. Hij nam het in de finale op tegen drie docenten van de Tilburg University, de Hogeschool van Amsterdam en Hanzehogeschool Groningen. Aan de finale ging een een selectieproces vooraf waarbij elke hogeschool en universiteit een docent kan aandragen.

25.000 euro

Demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf reikte de prijs gisteren uit. Pelzer voelt zich vereerd. "Deze titel is een prachtige erkenning van mijn docentschap." Naast de fysieke prijs kreeg Pelzer ook een onderwijsbeurs van 25.000 euro en een jaar lang een erezetel in het bestuur van ComeniusNetwerk, een netwerk dat onderwijsvernieuwers bij elkaar brengt.
De wedstrijd wordt georganiseerd door het Interstedelijk Studenten Overleg in samenwerking met het ComeniusNetwerk, om goed docentschap in het zonnetje te zetten.