Gemeente Utrecht wil geen festivals meer in winter, Sneeuwbalfestival niet blij

© Pexels
Utrecht - In de winter naar een festival in het park? Als het aan de gemeente Utrecht ligt, kan dat in de toekomst niet meer. De stad wil tussen 1 november en 31 maart geen grote evenementen meer in parken. Volgens de gemeente blijkt uit onderzoek en ervaring dat er in de winterperiode meer schade kan ontstaan in parken.
Het college van burgemeester en wethouders wil nieuwe regels voor tien evenementenlocaties in de stad. Het gaat om het Domplein, het Lucasbolwerk, het Stadhuisplein, park Lepelenburg, park Transwijk. Het gaat ook gelden voor de activiteitenvelden van het Maximapark en het Griftpark, het Wilhelminapark, het Julianapark en recreatieplas Strijkviertel.
Naast een verbod op evenementen in de winter moet er ook een verplichte rustperiode komen tussen twee evenementen in de rest van het jaar. Voor pleinen moet dit tien dagen zijn, voor parken achttien dagen. Ook moet het aantal bezoekers worden begrensd en mogen evenementen maximaal vijf dagen duren.

Sneeuwbal Festival

Een van de festivals die hier de gevolgen van zou voelen, is het Sneeuwbal Winterfestival. Het festival wordt elk jaar eind januari door evenementenorganisatie The Zoo in Park Transwijk georganiseerd. Volgens de nieuwe plannen van de gemeente kan het festival dan niet doorgaan.
"We vinden de plannen van de gemeente op zijn zachtst gezegd heel zuur. We zijn niet blij met het plan", laat een woordvoerder van The Zoo weten. "We wisten al van de plannen van de gemeente af en hebben ze met goede argumenten proberen te overtuigen. Dat is niet gelukt. Het is nu super teleurstellend dat de gemeente zo'n keuze maakt."
Een van de redenen van het besluit van de gemeente gaat over de bodemkwaliteit. Door festivals in de winter zou de grond in parken slecht worden. Sneeuwbal Winterfestival geeft aan dat ze daar al rekening mee houden. Zo leggen ze rijplaten neer, en liggen er vlonders op het festivalterrein. "We willen juist daar onze verantwoordelijkheden voor nemen", zegt de woordvoerder.
The Zoo richt de pijlen nu op de gemeenteraad. Die moet nog instemmen met de plannen. "We gaan met de raad in gesprek om ze ervan te overtuigen dat ze dit plan niet doorzetten. Want de kritiekpunten die wij hebben zijn best valide." Mocht dat niet lukken dan is er nog één andere optie: een andere locatie. The Zoo en de gemeente zijn daarover in gesprek.

Betere spreiding

Volgens het college worden met de plannen grenzen gesteld aan het aantal evenementen dat kan plaatsvinden op een locatie. "Evenementen worden daarmee ook beter verspreid over de stad", schrijft de gemeente.
Het idee is dat er gewerkt gaat worden met een zogenoemde reserveringskalender. Voor evenementen als Koningsnacht, Koningsdag, Dodenherdenking, Bevrijdingsdag, Keti Koti, Utrecht Canal Pride, Sint Maarten en de intocht van Sinterklaas moet volgens het college in de kalender altijd plek zijn. Deze evenementen zijn "onlosmakelijk verbonden met de stad en inwoners", aldus het college. Andere evenementen moeten daar omheen worden gepland.

Nog niet definitief

De plannen zijn gebaseerd op verschillende onderzoeken naar ecologie, bomen, bodem en geluid. Ook sprak de gemeente met bewoners, organisatoren en ondernemers.
Het college wil de nieuwe regels vanaf 2025 invoeren. De plannen zijn nog niet definitief, eerst moet de gemeenteraad zich er nog over uitspreken.