Voetbalsters Eredivisie strijden voor hoger salaris: 'Voor mijn gevoel is er weinig vooruitgang'

© ANP
Utrecht - Speelsters in de Vrouwen Eredivisie roepen de KNVB, voetbalclubs en sponsoren in een gezamenlijk statement op om iets te doen aan de slechte betaling van voetbalsters in Nederland. In de eerste wedstrijd van dit weekend verschenen de aanvoerders van Telstar en Fortuna Sittard gisteren op het veld met een boodschap op hun shirt: "Betaald voetbal = betaald worden". Ook de speelsters van FC Utrecht steunen de actie.
In het statement staat dat de meerderheid van de speelsters in de Eredivisie niet wordt betaald. "Sterker nog: het grootste gedeelte van de speelsters krijgt slechts een onkostenvergoeding. Van de twaalf clubs in de Eredivisie heeft slechts één club al haar speelsters fulltime in dienst."
Ook FC Utrecht-middenvelder Tami Groenendijk ontvangt alleen een onkostenvergoeding waarvan ze niet zou kunnen rondkomen. "Het scheelt dat ik op dit moment nog studeer en bij mijn ouders woon, maar doordat ik zo veel train, heb ik ook geen tijd om te werken. Ik zal dus straks m'n weg moeten zien te vinden als ik eenmaal uit huis ga."

'Prioriteiten stellen'

Groenendijk vindt het wel lastig dat ze geen salaris ontvangt van haar club. "Ik heb het er veel met m'n ouders over en op een gegeven moment moet je wel prioriteiten gaan stellen. Of nog harder gaan trainen en nog beter worden om op een hoger niveau te komen om zo meer te gaan verdienen. Maar tegelijkertijd hoop ik ook dat het vrouwenvoetbal een beetje gaat veranderen en dat er misschien wat gedaan gaat worden [aan de vergoeding, red.] na dit statement."
Volgens de middenvelder moet er gewoon meer geld naar het vrouwenvoetbal voor betere vergoedingen. "En dan heb ik het echt niet over de bedragen die mannen ontvangen, want ik snap best dat dat veel populairder is en beter wordt bekeken. Maar je kunt het wel iets meer naar elkaar toetrekken, dat je in ieder geval een eerlijk bedrag geeft voor alle uren die we erin steken."

'Weinig vooruitgang'

De speelster van FC Utrecht is blij dat er een gezamenlijk statement is afgegeven. "Het vrouwenvoetbal wordt steeds groter, maar voor m'n gevoel is er weinig vooruitgang qua inkomsten. Dus ik denk dat er met deze actie wat meer aandacht voor komt en dat de KNVB en de sponsoren misschien wel aan het denken worden gezet. Veel mensen weten denk ik ook niet dat er heel veel speelsters zijn die naast het voetbal gewoon nog werken of studeren. Dus het is goed dat we dat kenbaar maken. Dit is dus een mooie stap."
De KNVB laat in een schriftelijke reactie weten 'begrip' te hebben voor de actie en zegt te werken aan 'een verdere professionalisering' van het vrouwenvoetbal. Hieronder valt dus onder meer de beloning. FC Utrecht laat weten dat de KNVB richtlijnen over het minimaal aantal contractspelers heeft opgesteld en dat dat aantal langzaam wordt opgeschroefd. Ook laat een woordvoerder weten dat het vrouwenvoetbal nog 'groeiende is'. "En dat groeien doen we gezamenlijk met alle partijen, waar wij er één van zijn", aldus een woordvoerder.
Het is niet bekend of het vrouwenteam van FC Utrecht morgen ook een statement afgeeft tijdens de uitwedstrijd tegen Excelsior.

De FC Utrecht Vrouwen zijn sinds dit jaar na tien jaar weer terug in de Eredivisie. RTV Utrecht maakte daarom een documentaire over het team, waarbij trainster Linda Helbling, speelsters Tami Groenendijk, Marthe Munsterman en keepster Puck Louwes zijn gevolgd. Op deze pagina vind je alle afleveringen van de documentaire.