Eerste namen Bevrijdingsfestival Utrecht bekend

Het bevrijdingsfestival in 2022.
Het bevrijdingsfestival in 2022. © RTV Utrecht / Hannah Cammeraat
Utrecht - Claude, Bankzitters en DeWolff treden dit jaar op bij het Bevrijdingsfestival Utrecht. De organisatie maakte de eerste namen vandaag bekend. Het Utrechtse dj-duo Disko Disko is de slotact van het festival op 5 mei.
Zanger Claude is een van de ambassadeurs van de vrijheid. Hij werd bekend met zijn nummer Ladada. De Bankzitters zijn vooral bij jongeren populair met hun hits 'Je blik richting mij' en 'Is dat nou echt?'. Ze braken door met vlogs op Youtube. De vijf jongens speelden twee keer in een uitverkocht AFAS Live. De psychedelische bluesrockband DeWolff trad al eens eerder op bij het Utrechtse bevrijdingsfestival, in 2018.

Geldproblemen

Het was eerder nog maar de vraag of het festival in Park Transwijk dit jaar zou doorgaan. Er was geld tekort en de organisatie had financiële steun nodig om het festival door te laten gaan. In februari maakte het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bekend een bijdrage te leveren aan het festival.
Vorig jaar ging het festival last minute door, toen was er ook een gebrek aan geld. Vanwege de coronacrisis, inflatie, stijgende arbeidskosten en een tekort aan materialen kreeg de organisatie de begroting niet rond. Maar dat kon op het laatste moment toch doorgaan dankzij een garantstelling van Koninklijke Grolsch en het K.F. Klein Fonds.