'België' al 40 jaar typisch Utrechts: barpersoneel en stamgasten vieren feest in hun kroeg aan de Oudegracht

Personeel van Kafé België
Personeel van Kafé België © RTV Utrecht
Utrecht - Groot feest gisteravond in het Utrechtse Kafé België. De kroeg vierde haar veertigste verjaardag met bier, (oud-)personeel, vaste gasten en een taart(gevecht). Voor eigenaar Ewald Visser is de kroeg meer dan zijn werk.
"Het was zo'n mooi feest", vertelt hij. "Met al het personeel en het oud-personeel hebben we ontzettend veel herinneringen opgehaald. Er waren mensen die vanaf het eerste uur bij de oprichting waren. Mensen die veertig jaar geleden achter bar begonnen. Dat is nog steeds een vriendenclub." En hij ziet wel meer vriendengroepen ontstaan in de kroeg. Het personeel blijft contact met elkaar houden, ook als ze er niet meer werken.
Ewald zelf komt al sinds zijn twaalfde in Kafé België aan de Oudegracht. "Mijn moeder werkte vroeger eerst in café DeRat. Toen België openging op 17 maart 1984, ging ze daar ook werken." Al van jongs af aan maakte de kroegeigenaar het café mee. "Op een gegeven moment ben ik wat klusjes gaan doen. Ik werd de klusjesman. Toen was ik ongeveer 17 jaar."

'Mijn zoon nooit'

Later lonkte de bar naar Ewald. "Toen ik 21 was, ben ik daar achter de bar gaan staan. Dat was fantastisch." En dat terwijl zijn moeder eerder zei: "Mijn zoon nooit". Ze zag liever een rustigere werkplek voor Ewald. "België was toen een wat pittiger café. Er was een nieuwe generatie in Utrecht die een nieuwe plek zocht om te gaan drinken. Er was niet echt een nachtleven, maar België bleef al snel tot laat open." Dat zorgde ervoor dat er weleens wat opstootjes waren in de bar. "Het kon best pittig zijn af en toe, maar er was een ontzettend goede sfeer onder het personeel. Iedereen lette goed op elkaar."
Ewald vond het zo fantastisch bij Kafé België dat hij er bijna twintig jaar bier tapte voor de vele vaste gasten. In 2011 kwam daar een einde aan, Ewald begon brouwerij Maximus, waar hij tot op de dag van vandaag nog druk mee bezig is, naast Kafé België.
Anderhalf jaar geleden nam Ewald samen met Willemijn Visscher het café over van oprichter Ronald de Koning. In 2019 kreeg Ronald darmkanker, een paar jaar later overleed hij. Ewald werkte destijds niet meer bij Kafé België maar had nog goed contact met Ronald. "Ik woonde toen boven het café en kende Ronald ontzettend goed. Samen met Willemijn hadden Ronald en ik erover hoe we het moesten gaan doen."

Niet stinken

"Ronald wilde dat het DNA van België behouden zou worden." Willemijn en Ewald werkten er allebei heel lang en kenden dat DNA goed. Kortom, ze waren de geschikte personen om de tent te gaan runnen. "Het blijft altijd een café waar iedereen welkom is. Ik zeg altijd dat we twee regels hebben. Je moet geen andere mensen lastig vallen en niet stinken, dan ben je welkom bij ons."
Ze hebben de enorme taart gisteravond helemaal op gekregen, maar niet per se zoals het hoort. "De laatste stukjes zijn opgegaan. Aan een taartgevecht", grinnikt Ewald. Het feest ging nog lang door en de eigenaar zelf lag vanochtend rond een uur of vijf in bed, maar dat vond hij nog best meevallen. België is vandaag gewoon weer open. "Iemand van ons personeel is druk bezig geweest met wat taart van de muren te halen."
© RTV Utrecht