Afgelopen weekend steeds rond de 100 Oekraïners in Jaarbeurs

De Jaarbeurs is dit jaar al eerder gebruikt voor noodopvang.
De Jaarbeurs is dit jaar al eerder gebruikt voor noodopvang. © RTV Utrecht
Utrecht - In de opvang voor Oekraïners in de Utrechtse Jaarbeurs sliepen afgelopen weekend steeds rond de honderd mensen. Niemand werd de toegang geweigerd. De zogeheten hub sloot eind februari de deuren omdat het er te vol was, sindsdien worden alleen kwetsbare mensen opgevangen.
Het ging de afgelopen drie nachten om respectievelijk 103, 92 en 96 Oekraïners die de nacht doorbrachten in de Jaarbeurs. In de nacht van vrijdag op zaterdag werden dertig nieuwe mensen toegelaten bij de opvang. De nacht erna kwamen er zes bij in de hub en in de nacht van zondag op maandag nog eens tien. Elke nacht stroomden er ook een paar vluchtelingen door naar andere locaties.
De Veiligheidsregio Utrecht laat weten dat de opvang weer opengaat als het aantal vluchtelingen dat daar slaapt onder de tachtig ligt en er een realistisch perspectief is op voldoende beschikbare opvangplekken. Momenteel kan de veiligheidsregio nog "niets zeggen" over wanneer de hub weer opengaat voor niet-kwetsbare mensen.
In de nacht van donderdag op vrijdag sliepen er 77 mensen in de hub, maar toch ging de opvang toen niet open. Dit komt doordat er nog niet genoeg opvangplekken in het land zijn en de deuren dan vlak erna weer moeten sluiten, aldus de veiligheidsregio.