Met duizenden kinderschoenen willen demonstranten leed in Gaza tastbaar maken

© RTV Utrecht / Jules Bänffer
Utrecht - Op het Vredenburgplein protesteerden demonstranten vanmiddag tegen het oorlogsgeweld van Israël in Gaza. Dat deden ze met duizenden kinderschoenen, die symbool staan voor de kinderen die de afgelopen maanden in Gaza zijn overleden. "Je hebt een hart van steen als dit je niets doet."
"Het doden van kinderen moet stoppen", zegt Esther van der Most van Plant een Olijfboom gedecideerd. Die stichting organiseert de demonstratie van vandaag. Terwijl mensen zich rond de schoenen op het plein verzamelen, worden de namen van tijdens de oorlog in Gaza overleden kinderen omgeroepen. Eenzelfde actie werd eerder al in Amsterdam en Rotterdam gehouden.
Het doel was eigenlijk 14.000 paar schoenen neer te zetten, vertelt Van der Most. Eén paar voor ieder kind dat volgens de stichting sinds het begin van de oorlog in Gaza is overleden. Dat is niet gelukt, het zijn er nu zo'n 2000 minder.

Voor het getal van 14.000 overleden kinderen baseert Plant een Olijfboom zich op OCHA, de organisatie van de Verenigde Naties die zich met humanitaire zaken bezighoudt.

OCHA baseert zich weer op cijfers van het door Hamas geleide ministerie van Volksgezondheid in Gaza. De aantallen zijn niet te verifiëren, maar hulporganisaties en experts noemden de cijfers eerder tegenover de NOS betrouwbaar.

De kinderschoenen moeten het leed in Gaza tastbaar maken en dat lijkt bij de meeste omstanders te werken. "Het is een stil, maar groots beeld, al die schoentjes op dit plein", zegt een vrouw. "Ik krijg er echt een brok van in mijn keel. Je hebt een hart van steen als dit je niets doet."

Tranen

Het plein moet vandaag volgens Van der Most een plek zijn waar mensen samen kunnen rouwen en herdenken. Dat is goed te zien, verschillende mensen kijken met tranen in de ogen naar de schoenen, anderen raken in gesprek over de situatie in Gaza. "Ik zie heel veel verschillende reacties", zegt Van der Most. ""De één wordt verdrietig, de ander boos dat dit kan gebeuren en maar doorgaat zonder dat de wereld in actie komt."
Waar sommige mensen bewust naar de demonstratie komen, zijn er ook veel mensen die toevallig voorbijkomen. "Waarom staan al die schoentjes hier?", vraagt een man die net Hoog Catharijne uit komt. "Oh, staan ze voor overleden kinderen in Gaza? Wat prachtig dat we zo met hen meedenken."