Warmste 14 maart ooit gemeten, mensen genieten massaal van zomerse temperaturen

© RTV Utrecht / Ilham Oukhiar
De Bilt/Utrecht - Voor de vierde keer dit jaar is er een datum-warmterecord gebroken. De temperatuur steeg in De Bilt om 15.10 uur naar 17,7 graden waardoor het oude record van 17,6 graden uit 1991 gebroken, meldt weerbureau Weeronline. Door het mooie weer was het druk op het terras, op de fietspaden en in de parken.
De zonnestralen trekken veel Utrechters vandaag naar buiten. In het Griftpark, bijvoorbeeld, zitten de bankjes vol met bezoekers, de meesten met een zonnebril op. Verspreid over het grasveldje tegenover de kinderboerderij zitten nog meer mensen. Sommigen hebben hun jassen uitgedaan.
"Het is een mooie lentedag, beter dan de regenachtige dagen die we hebben gehad", zegt Thijs van der Lest, werkzaam bij De IJsfiets. "Dit is de eerste dag dat ik weer ijs verkoop." Hij fietst langs Utrechtse parken waar hij biologisch ijs verkoopt. Net aangekomen in het Griftpark loopt er meteen een jongeman op hem af om een hoorntje met een bolletje vanille-ijs te kopen. En hij is niet de enige: in de afgelopen uren werden er tientallen bolletjes geschept, zegt de ijscoman. "Er is veel vraag naar ijsjes, dus het zit gelijk goed."
Mensen genieten massaal van de zomerse temperaturen
Hoewel het eigenlijk nog winter is, schijnt de zon al volop. Op sommige plekken in de provincie was het vandaag 19 graden. Genoeg reden om er op uit te gaan. Er werd niet gezwommen, maar druk was het wel rondom de Maarsseveense plassen.
Drie dames komen in een auto met open dak aangereden. "Het is heerlijk weer ervoor", vertelt Karin. "We gaan naar de sauna, dus dit is een goed begin van de dag." Nog voor vertrek, in Harmelen, werd het dak al naar beneden gehaald. Je zou je bijna afkunnen vragen waarom deze vrouwen zich straks gaan opsluiten in een snikhete saunacabine. "Je kunt ook buiten heerlijk op het terras met een cappuccino zitten hoor."

Voelt als voorjaar

"Het voelt voor mij al als voorjaar, wanneer ik om mij heen kijk of als ik een rondje om de plassen loop." Herman is in Tienhoven druk bezig zijn tuinmeubilair te prepareren voor het lenteweer. "Ik heb het gras al gemaaid en zo meteen gaan de kussentjes erop", vertelt hij terwijl er een tuinbankje hard geschrobt wordt. "Dat het een keer vroeg voorjaar is, vind ik niet heel bijzonder. Ik heb er geen problemen mee."
Maarssenaar Jan loopt vandaag niet een extra groot rondje met zijn honden: hij loopt namelijk altijd een groot rondje. "Maar vandaag is het wel extra lekker. Heerlijk dit zonnetje", vertelt hij. Toch zit hij met een dubbel gevoel deze wandeling. "Het hoort niet. Vroeger hadden we rond deze tijd van het jaar nog een halve meter sneeuw. Nu zijn alle bloemetjes er alweer en als ik nu wil schaatsen kan dat niet op de plassen hier, maar moet ik naar Utrecht toe."

11 tot 15 graden

De komende dagen blijft het onverminderd zacht voor de tijd van het jaar. De temperatuur loopt dagelijks op naar 11 tot 15 graden, maar records worden niet meer verwacht schrijft meteoroloog Rico Schröder op de website van Weeronline.
Dit jaar werd op 23 januari het eerste datum-warmterecord genoteerd. Daarna werden ook records genoteerd op 15 februari en 3 maart. Met het warmterecord van vandaag staat de teller dit jaar dus op vier datum-warmterecords tegen nul kouderecords, aldus het weerbureau.