Utrecht trekt verbod op nieuwe tabakszaken weer in, want het mag niet

© Pixabay
Utrecht - De gemeente Utrecht trekt het in 2023 ingestelde verbod op nieuwe tabakszaken in. De gemeente liep met het verbod vooruit op landelijke wet- en regelgeving om de verkoop van sigaretten vanuit supermarkten per 1 juli 2024 te verbieden.
Maar aanvullende wetgeving om nieuwe tabakszaken te reguleren komt er voorlopig niet vanwege het vallen van het kabinet. Daarmee valt de basis onder het Utrechtse verbod weg, meldt het college van B en W in een brief aan de gemeenteraad.
De gemeente was bang dat er nieuwe tabaksspeciaalzaken zouden openen als supermarkten geen shag en sigaretten meer mogen verkopen. Daarom nam het een zogeheten voorbereidingsbesluit om nieuwe verkooppunten voor tabak voorlopig te verbieden.

'Wildgroei voorkomen'

"Ondanks de onvermoeibare inspanningen van de staatssecretaris, blijkt dat het demissionaire kabinet niet op korte termijn met wetgeving komt. Terwijl wetgeving juist de basis is voor ons voorbereidingsbesluit. Dat is echt teleurstellend, omdat we een wildgroei aan tabakszaken willen voorkomen", zegt wethouder Eelco Eerenberg.
Ondanks dat het voorbereidingsbesluit in principe nog geldig is, vreest de gemeente dat het geen stand houdt in de rechtbank nu de landelijke wet- en regelgeving uitblijft. Daarom gaat de gemeente het besluit nu niet handhaven als er toch tabakszaken opduiken in Utrecht. De wethouder stelt ook aan de gemeenteraad voor om het voorbereidingsbesluit in te trekken.