Spookpand Utrechtse binnenstad staat 25 jaar na grote brand nog leeg, maar daar komt verandering in

© Patist Makelaardij
Utrecht - Een verdwaalde gokkast, dozen vol rommel. Na een verwoestende brand in 1999 fungeerde het gerenoveerde pand aan de Wittevrouwenstraat 10 in hartje Utrecht zo'n twintig jaar als opslag. Zonde, maar het is nu eindelijk leeggeruimd en staat in de verkoop. Wat is het verhaal achter dit mysterieuze pand en wat gaat ermee gebeuren?
Het object heeft een nieuwe eigenaar en staat nu een week op Funda. "Ik heb al meerdere bezichtigingen gehad met ondernemers", vertelt Kees Patist van Patist Makelaardij. Er is een mogelijkheid om er een winkel te beginnen en er zijn ook kansen voor een broodjeszaak of koffietent. Een restaurant wordt lastig, want de regelgeving van de gemeente staat op deze locatie alleen daghoreca toe."
Op de bovenverdiepingen zijn 22 appartementen gecreëerd. Die worden al geruime tijd bewoond en zitten niet in de portefeuille van Patist Makelaardij. De ruimte die Patist te koop aanbiedt bestaat uit de begane grond en een enorme kelder, die dienst zou kunnen doen als toiletgroep. De totale oppervlakte is 432 vierkante meter. De vraagprijs is 850.000 euro, maar ook huren voor 70.000 euro huur per jaar is bespreekbaar. Er moet nog wel veel gebeuren aan het pand. Het wordt casco geleverd en er is nog geen riolering.
De makelaar is niettemin optimistisch vanwege de gunstige ligging in het centrum. "Het zit tegenover de Universiteitsbibliotheek dus er zijn veel potentiële klanten voor een broodjeszaak of koffietent. Ik vermoed dat dit pand voor de zomer verkocht zal zijn."
De kelder.
De kelder. © Patist Makelaardij

Een pand met een roemrucht verleden

Wittevrouwenstraat 10 in het Utrechtse Ridderschapkwartier is niet zomaar een pand. Het is vanaf de 17e eeuw het domein van de adellijke familie Borre van Amerongen. Na 1914 verandert de functie van woonhuis naar warenhuis. Het pand wordt uiteindelijk 75 jaar lang het onderkomen van interieurwinkel Roos en Van der Kolk.
Eind jaren '80 wil de nieuwe eigenaar, Jan de Groot, er een speelhal beginnen samen met zijn broer. Het plan komt na juridisch getouwtrek met de gemeente niet van de grond, aldus de blogger en historicus Bert Poortman van buurtwebsite Ridderschapkwartier.
Op 2 januari 1999 woedt een grote brand in Utrechtse binnenstad. Die ontstaat in een van de bovengelegen kamers. "Ik weet het nog goed", vertelt de buurtblogger Bert. "Het was in de vroege ochtend. Ik dacht eerst dat het mistig was, maar het bleek echt een heel grote brand, vermoedelijk door een ongelukje van een van de bewoners." Ook makelaar Kees Patist kan zich de brand nog goed herinneren. "Ik woonde toen zelf in de Voorstraat boven Bordeaux Rood. Ik heb het de hele dag gevolgd."
Niemand raakt gewond, maar het monumentale pand gaat verloren, evenals de naastgelegen coffeeshop Horizon. De schade loopt in de miljoenen. Toenmalig burgemeester Ivo Opstelten komt persoonlijk poolshoogte nemen. De controles op de brandveiligheid van studentenhuizen wordt aangescherpt na de brand.

Verkrotting en herbouw

Er volgt een lange periode van verkrotting. Van 1999 tot 2004 staan de geblakerde resten van Wittenvrouwenstraat 10 achter een schutting. De eigenaar wil er appartementen ontwikkelen, maar er is veel discussie over de herbouw; het moet goed passen in het historische straatbeeld. Er is onder meer gedoe over het herstel van de zandstenen gevel. Uiteindelijk wordt het een prefab-versie geleverd met een historische look. Ook de ornamenten op de palissaden komen terug.
© RTV Utrecht
Toch komt de bouw door onenigheid tussen de eigenaren en de aannemer stil te liggen. In 2008 nemen krakers korte tijd hun intrek in het pand.
Een jaar later worden de werkzaamheden hervat. "Het pand moest aangesloten worden op de stadsverwarming en aan de energie-eisen voldoen", vertelt buurtblogger Bert. Eind 2010 is de verwarming aangesloten en is de oplevering een feit. Toch zijn de begane grond en kelder tot zeer onlangs een opslagplaats gebleven van de gebroeders De Groot.
Inmiddels is het pand verkocht en wil de nieuwe eigenaar het weer doorverkopen. De opgeslagen spullen zijn onlangs weggehaald. Nieuwe kansen dus. "Er zijn vele concepten mogelijk", benadrukt makelaar Patist. "Uiteraard moeten er bouwkundige zaken en voorzieningen getroffen worden, maar dat is geheel aan de koper."