Utrecht schiet tonnen voor om verbouwing dB's op gang te houden

dB's-eigenaar en oprichter Paul de Brabander.
dB's-eigenaar en oprichter Paul de Brabander. © RTV Utrecht / Evie Westland
Utrecht - Om te voorkomen dat de verbouwing van de nieuwe locatie van dB's stil komt te liggen, schiet de gemeente 700.000 euro voor. Dat geld zou dB's op 1 mei van de projectontwikkelaar van het oude pand krijgen, maar het is nu al nodig om de aannemer te betalen.
Over de verhuizing van dB's is al jaren veel te doen. Nu zit de muzikale broedplaats aan de Cartesiusweg in Utrecht, maar daar moet dB's weg om plek te maken voor woningbouw. Uiteindelijk werd een nieuwe locatie gevonden aan de Vlampijpstraat.
In eerste instantie zou de verbouwing van het nieuwe pand grotendeels betaald worden door eigenaar Popal Real Estate. Zo zou dB's het perceel delen met zalenverhuurder Perla Palace. Maar dat zagen ze bij het muziekcentrum niet zitten, omdat dB's liever zelf de regie in handen wil houden.

Terugbetalen

Dat leidt volgens de gemeente tot een acuut financieel probleem. Van de projectontwikkelaar die de woningen bij het oude pand gaat bouwen, het consortium Cartesius, krijgt dB's 700.000 euro nadat ze het pand hebben verlaten. Maar dat geld is dus eerder nodig voor de verbouwing.
Daarom heeft de gemeente een maximaal bedrag van 7 ton vrijgemaakt om de verbouwing draaiende te houden. dB's-oprichter en eigenaar Paul de Brabander laat weten blij te zijn met de toezegging van de gemeente. "We willen zo snel mogelijk open en daarvoor zijn materialen en mensen nodig, maar daarvoor moeten we ook betalen."
Ondanks het voorschot gaat het volgens hem lastig worden de hele verbouwing voor 1 mei af te ronden. "Daarvoor doen we ons stinkende best, maar de definitieve plannen zijn pas eind vorig jaar gemaakt." Op de dag van de opening van het nieuwe pand hoopt hij daarom in ieder geval tien oefenstudio's en de bar in de zaal af te hebben. "Dan is het in ieder bruikbaar en de overige ruimtes maken we dan gaandeweg af."