Bouw tijdelijke woningbouw Befu-terrein na 5 jaar van start

© Gemeente Utrecht
Utrecht - De bouw van woningen op het Befu-terrein in Utrecht is vandaag, 5 jaar na de eerste plannen, van start gegaan. Dat zegt de gemeente Utrecht, die eigenaar is van de grond. Op het voormalige terrein van de Betonmortel Fabriek Utrecht (Befu) in de Utrechtse wijk Hoograven gaat woningcorporatie Woonin 135 tijdelijke woningen neerzetten. Vandaag zijn de eerste funderingswerkzaamheden gestart.
De gemeente is al langer van plan om op het Befu-terrein tijdelijke woningen neer te zetten, maar dat ging niet zonder slag of stoot. In 2022 woonden er nog krakers op het terrein, die van de gemeente weg moesten. In september vorig jaar werd de bouw van de woningen uitgesteld. De levering van de tijdelijke units was vertraagd en dus kon de bouw ook niet beginnen. De ontwikkelaar had toen last van drukte.

De plannen om woningbouw te realiseren liggen al sinds juni 2019 op tafel, maar die zijn wel al een aantal keer gewijzigd. Het Befu-terrein ligt namelijk vlakbij de A12 en dat heeft als gevolg dat er geen permanente woningen gebouwd kunnen worden vanwege de overschreden geluidsnormen; er staat namelijk geen geluidsscherm langs de snelweg. Om de wooncrisis toch aan te kunnen pakken, heeft de gemeente er daarom voor gekozen om tijdelijke woningen neer te zetten. Die vallen namelijk niet onder de normen.

Nu komen er drie gebouwen waar mensen in de leeftijd van tussen de 27 en 40 jaar kunnen wonen. Het gaat specifiek om mensen die kiezen voor gemengd wonen, mensen uit een maatschappelijke opvang en statushouders. Ze mogen tien jaar in een van de flexwoningen wonen.
Dennis de Vries, wethouder Wonen, is blij dat het Befu-terrein woonklaar wordt gemaakt. "Het betekent dat we op korte termijn weer een groot aantal Utrechters kunnen helpen aan een woning, een beetje verlichting op de hele krappe woningmarkt." De verwachting is dat de eerste woningen eind oktober klaar zullen zijn.