Vijftigste sterfdag Wim Sonneveld, de grappenmaker uit Lombok

© RTV Utrecht
Utrecht - Het is vijftig jaar geleden dat de Utrechtse kruidenierszoon plots overleed. Op 56-jarige leeftijd werd een tweede hartaanval Wim Sonneveld fataal. Als een van de Grote Drie van het Nederlandse cabaret ontpopte hij zich in de wijk Lombok tot kwibus, waarna hij het publiek in Nederland en ver daarbuiten zou veroveren.
Sonneveld werd er in 1917 geboren en groeide op in de Utrechtse buurt. In 2017 verscheen het boek 'Wat leefden we eenvoudig toen', waar de broer van Wim, Jan Sonneveld, aan had meegewerkt. Hij verhaalt daarin over hun jeugd in Lombok.

'Wim was altijd de leider'

Ook Sonnevelds neef René werkte mee aan het boek en bewaart goede herinneringen aan de Utrechtse tijd van de cabaretier. "Dat gaat veel over de vrije tijd van de jongens, waarbij ze zich moesten vermaken. Wim was altijd de leider van het stel. Die bedacht alles", vertelde neef René in 2017 aan RTV Utrecht.
Jan Sonneveld heeft het boek uitgebracht in 2017 op 97-jarige leeftijd en beschrijft de jongste jaren van zijn beroemd geworden broertje. De grote broer herinnert zich de avonturen die het moederloze gezin aan de J.P Coenstraat beleefde met de jonge Wim, die toen al een grappenmaker en gezelligheidsdier bleek.

Jurken voor zijn zussen

Zo ging Sonneveld op jonge leeftijd jurken kopen voor zijn te drukke zusje. Een toen nog ongebruikelijkere actie voor een jongen dan nu. Zijn zussen waren niet alleen opgetogen maar ook verbaasd dat Wim zulke leuke fleurige en smaakvolle jurken had uitgezocht, die bovendien naadloos pasten.
In de buurt van het ouderlijk huis om de hoek bij de Vleutenseweg, staat een standbeeld ter nagedachtenis aan de cabaretier. De 'Nikkelen Nelis', een van de bekende typetjes van Sonneveld, is nu het ansicht aan de J.P Coenstraat. Toen Sonneveld als kind daar liep had hij waarschijnlijk niet kunnen weten, dat dat daar voorgoed zou gaan staan.