In Utrecht mogen boa's sinds kort een hoofddoek dragen, maar de minister wil het verbieden

© ANP
Utrecht - Demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz gaat wettelijk afdwingen dat handhavers geen hoofddoek of keppeltje mogen dragen. Dat meldt EenVandaag. Steeds meer gemeenten, waaronder Utrecht en Amersfoort stonden dit juist wel toe.
Het is een hoog oplopend politiek conflict tussen gemeenten en het Rijk. Mogen boa's tijdens hun werk wel of geen hoofddoek of keppeltje dragen? Utrecht vindt bijvoorbeeld van wel. Op 1 februari versoepelde de gemeente de regels om een zo inclusief mogelijke organisatie te zijn. Ook in Amersfoort geldt er geen verbod.
Maar de gemeenten gaan hiermee lijnrecht in tegen minister Yesilgöz. Die is hier namelijk fel op tegen, omdat ze vindt dat boa's neutraliteit moeten uitstralen. Na meerdere overleggen met gemeenten is ze het zat en gaat ze zwaar politiek geschut inzetten om de gemeenten terug te fluiten.
Yesilgöz vertelt EenVandaag dat ze met een speciale ministeriële regeling komt om lokale overheden expliciet te verbieden om boa's met een hoofddoek of keppeltje toe te staan. Het is een ongebruikelijk hard middel om gemeenten terug te fluiten, meldt de nieuwsrubriek
Bijna twee jaar geleden sprak het College voor de Rechten van de Mens zich al uit tegen het voorgenomen verbod van de minister. Het college noemde het stigmatiserend en niet effectief om de neutraliteit te waarborgen.