Peter R. de Vries Foundation vraagt aandacht voor moordzaak Oma Bindi: 'Ook als je twijfelt, spreek je uit'

© RTV Utrecht
Utrecht - De zaak van de in 2005 vermoorde Utrechtse Oma Bindi is nog altijd niet opgelost en daarom zet de Peter R. de Vries Foundation zich deze week in om aandacht te vragen voor het onderzoek. "Ook als je twijfelt, spreek je toch uit."
De 93-jarige Ger Bindi, Oma Bindi voor velen, was voor Utrechters een bekend figuur, omdat ze jarenlang een ijssalon in de stad had gerund. Haar lichaam werd op 9 juni 2005 aangetroffen in haar huis aan de Gruttersdijk. Ze bleek te zijn doodgestoken. In haar woning lagen spullen op de grond en bleek een kistje met geld en sieraden te zijn gestolen.
Het onderzoek naar de moord kende een merkwaardig verloop. Er is lang onduidelijkheid geweest over de doodsoorzaak en het tijdstip van overlijden. Ook werd er lang met een DNA-spoor gewerkt dat van een agent bleek te zijn geweest. Tijdens het onderzoek had hij per ongeluk bewijsmateriaal vervuild. Het onderzoek werd de afgelopen negentien jaar op verschillende manieren opnieuw onder de aandacht gebracht, maar zonder succes.
"Ondanks dat de politie hun best heeft gedaan, zijn er een aantal merkwaardigheden in het onderzoek", zegt De Vries. "Heel lang werd gedacht dat Oma Bindi door pistoolschoten om het leven is gekomen. Uiteindelijk bleek later dat het om messteken ging."
Daarnaast werd er ook lang gedacht dat ze op de avond van 8 juni 2005 vermoord zou zijn. Maar in 2017 bleek uit onderzoek dat het logischer zou zijn dat het in de vroege ochtend van 9 juni zou zijn gebeurd. Volgens De Vries ligt dat aan het feit dat er in 2005 minder geavanceerde onderzoekstechnieken beschikbaar waren. "2005 is toch bijna 25 jaar geleden. De kans dat dit nu gebeurt, is veel kleiner."

Lang wachten op antwoorden

Bij onopgeloste moordzaken moeten nabestaanden vaak lang wachten op antwoorden, zegt Kelly de Vries, dochter van de vermoorde misdaadjournalist. "Zelfs in hun omgeving worden ze erop aangesproken dat ze er nog steeds mee bezig zijn. Maar stel nou dat jouw kind, vader, moeder vermist of vermoord is: daar kan je pas mee leren leven als je weet wáár je mee moet leren leven."
Het mag dan lang geleden zijn, de familie van Oma Bindi mist haar nog altijd veel. Kleindochter Sandra en dochter Gijsberta weten al negentien jaar lang niet wat er gebeurd is. Sinds die 9 juni 2005 is geen dag meer hetzelfde voor ze geweest. Ze hopen op antwoorden en doen daarom een oproep aan eenieder die wat weet: "Ook als je twijfelt, spreek je toch uit".
De Peter R. de Vries Foundation probeert met de Case not Closed-campagne dit jaar elke week een onopgeloste moord- of vermissingszaak onder de aandacht te brengen. "In Nederland zijn er meer dan duizend onopgeloste moord- en vermissingszaken. Duizenden nabestaanden wachten nog elke dag op antwoord."
Via sociale media worden de filmpjes over de coldcase zaken gedeeld. “Per filmpje bereiken we wekelijks tussen de 100.000 en 250.000 views, van Instagram tot TikTok. We zijn ontzettend blij dat het zo massaal wordt gedeeld door de samenleving. Zij zien ook dat het belangrijk is om dit onder de aandacht te brengen."
De Vries hoopt dat de campagne bijdraagt aan nieuwe uitkomsten voor de zaak van Oma Bindi. "We weten dat de kansen heel klein zijn, maar om in de terminologie van mijn vader te blijven: door aan de boom te blijven schudden, zal er ergens een keer een appel uit vallen."