Van Utrecht naar het diepe Zuiden: volgende editie Regio Songfestival in Maastricht

Utrecht - De Utrechtse Stadsschouwbrug was in november nog het bruisende toneel van het Regio Songfestival. De editie van dit jaar is in het Theater aan het Vrijthof in Maastricht. Dat heeft de organisatie vandaag bekendgemaakt.
Terugblik op het Regio Songfestival in Utrecht
Het Regio Songfestival wordt georganiseerd door de dertien regionale omroepen. De inzending van L1, Emmy Ackermans, won met haar liedje 't Letste Rundje de eerste editie. Met drie acts op een gedeelde tweede plaats en slechts een verschil van vijf punten met de winnende act was het tot het laatste moment spannend. De finale werd live op veertien televisiezenders tegelijkertijd uitgezonden.
"Tot volgend jaar, in Limburg!" Zo sloot presentatrice Stefania het fesitval af. Bij het Eurovisie Songfestival heeft het winnende land de eer om de volgende editie te organiseren. Bij deze regionale versie is het de winnende omroep die dit mag doen. Maastricht lag voor de hand. De stad was in 2020 in de race om het Eurovisie Songfestival te organiseren. De eer ging toen naar Rotterdam.
Cécile Narinx, hoofdredacteur van L1: "Dat het Regio Songfestival dit jaar op 9 november in Limburg wordt gehouden, is een geweldig grote eer voor onze provincie en onze omroep. We gaan er een fantastische show en een groot feest van maken, samen met de andere regio's en hun onontdekte muzikale talenten".
Ook dit jaar zal iedere omroep een eigen voorronde houden om de finalist te selecteren. De vorm verschilt. De criteria blijven hetzelfde, waarbij de finalisten nummers (grotendeels) in het Nederlands of in een streektaal zingen. Ze mogen nog geen Top 40-notering gehad hebben en het ingezonden nummer mag nog niet eerder uitgebracht zijn.