Jennifer Ferrier nieuwe voorzitter Keti Koti Utrecht: 'Ik wil discriminatie wegnemen uit Utrecht'

© Keti Koti Utrecht
Utrecht - Jennifer Ferrier is de nieuwe voorzitter van Comité 30 juni/1 juli Utrecht, ook wel Keti Koti Utrecht. Als opvolger van Leroy Lucas organiseert zij de slavernijherdenking en vrijheidsviering in het Griftpark in Utrecht. Een van haar plannen als voorzitter? "Van 1 juli een nationale vrije dag maken."
Vorig jaar maakte de provincie Utrecht tijdens een herdenking in Amersfoort excuses voor het slavernijverleden. Tegelijkertijd deed de Utrechtse burgemeester Dijksma hetzelfde en werd het slavernijmonument in het Griftpark onthuld. "De eerste stappen zijn gezet, nu wil ik als nieuwe voorzitter verder kijken. Hoe kunnen we concreet acties verbinden aan deze excuses?", zegt de kersverse voorzitter Ferrier.
Op 30 juni wordt het trans-Atlantische slavernijverleden herdacht en op 1 juli is de viering van de vrijheid, Keti Koti. Naast de organisatie van de herdenking en viering in het Griftpark, wil de stichting het bewustzijn rondom het slavernijverleden van Utrecht vergroten. Ferrier wil hierin samenwerken met scholen. "Ik vind het belangrijk dat de generaties na ons weten waar Keti Koti voor staat."

Stappen maken

De geboren en getogen Utrechtse is enthousiast en dankbaar dat ze impact 'mag' maken in de stad. Als nieuwe voorzitter hoopt ze stappen te maken: "Met het comité wil ik kijken hoe we in Utrecht discriminatie kunnen wegnemen. Dat is niet naïef, ik streef er echt naar dat te laten gebeuren".
Een van de pijlers waar Ferrier zich voor inzet, is van 1 juli een nationale vrije dag maken. "Om te beginnen hebben veel organisaties al een diversiteitsdag opgenomen in de cao." Ferrier roept op om die in te zetten op 1 juli: "Kom allemaal naar het Griftpark en vier samen met ons Keti Koti".

Keti Koti is sinds 2018 een officiële herdenking en viering in Utrecht. De vorige voorzitter van Comité 30 juni/1 juli Utrecht (Keti Koti Utrecht) was Leroy Lucas. Hij is ook de medeoprichter van de stichting.