Er is nog weinig te zien, maar de visdeurbel staat weer aan

Archiefbeeld
Archiefbeeld © Gemeente Utrecht
Utrecht - Het water is nog wat troebel na alle regen van de afgelopen tijd, maar we kunnen weer vissen spotten bij Utrechtse Weerdsluis. Wordt het een baars, een snoek of een snoekbaars? Vanaf vandaag staat in ieder geval de visdeurbel weer aan.
Zo rond deze tijd van het jaar beginnen de vissen weer met hun trektocht naar de Kromme Rijn, of zelfs verder naar Duitsland, waar ze zich voortplanten. Daarom gaat de visdeurbel bij de Weerdsluis weer aan. Zie je veel vissen? Druk dan op de knop en de sluiswachter opent de sluis als er genoeg wachtenden zijn.

Fisch-Türklingel

Vorig jaar belden mensen 105.000 keer aan om duizenden vissen door de sluis te helpen. De website werd maar liefst 8,2 miljoen keer bezocht en het merendeel kwam uit Duitsland en de Verenigde Staten. Onder andere onder de namen Fish Doorbell en Fisch-Türklingel was er veel aandacht voor het Utrechtse project. De internationale aandacht kwam ook onder meer dankzij de Amerikaanse TikTok-ster Thunder Keck die een video over de visdeurbel plaatste.
Volgens wethouder Linda Voortman was de visdeurbel al niet meer weg te denken uit de stad. "De visdeurbel wordt elk jaar massaal omarmd door Utrechters en mensen ver daarbuiten. Vorig jaar was er ook veel internationale aandacht. Dat laat zien hoeveel mensen plezier ervaren aan de visdeurbel, maar ook hoe belangrijk deze is. Het is een prachtig initiatief om kennis over de natuur onder water te vergroten."

Paling, meerval en Barry de Baars

De baars en brasem kwamen vorig jaar het meest voorbij. Maar ook meer bijzondere soorten als de paling en de meerval wachtten soms voor de sluisdeur. Nieuw dit jaar is Barry de Baars, een opblaasvis van zo'n 7 meter groot, die de vissen boven water "een gezicht moet geven", aldus de gemeente. Barry blijft er zeker een paar weken staan.
Daarnaast is er op de website ook weer meer te beleven. Die is nu tweetalig en heeft een chatfunctie. Ook is er een wekelijks visdeurbeljournaal en een mooiste vissenfotowedstrijd.

VisVoorspelling

Stadsecoloog Mark van Heukelum legt in het eerste visdeurbeljournaal uit dat het water nu helaas nog wat troebel is en dat er dus nog niet veel te zien is. "Het heeft heel veel geregend de afgelopen tijd en dat maakt dat het water vol zit met sediment. Een duur woord voor zand-, klei- en stofdeeltjes die in dat water zitten en meestromen."
Maar de VisVoorspelling voor deze week laat zien dat we maar een paar dagen hoeven te wachten. Vanaf dinsdag is het droog en zelfs een beetje zonnig. "Dat effect zal nog niet heel sterk zijn, maar ik verwacht dat er voor het einde van de week er al iets meer vis in beeld gaat komen."
Het water is met ongeveer 8 graden ook nog best fris, dat betekent dat alleen de vroege trekkers zoals de snoek en de winde al actief worden. Pas als het water 10 tot 12 graden wordt, gaan we steeds meer vissen zien, zo is de verwachting.
Wethouder Voortman en Barry de Baars
Wethouder Voortman en Barry de Baars © Gemeente Utrecht