Dit gebeurt er met flessen en blikjes nadat je die in de flessenautomaat hebt gegooid

© RTV Utrecht
Utrecht - Voor de consument is het makkelijk: je gooit je lege flessen en blikjes in de flessenautomaat in de supermarkt en vervolgens krijg je het statiegeld terug. Maar achter de schermen moet er van alles gebeuren voordat het plastic kan worden gerecycled. Waar komen de flessen en blikjes die je inlevert in Utrecht eigenlijk terecht?
Sinds 1 juli 2021 zit er statiegeld van 0,15 cent op kleine plastic flesjes tot 1 liter. Vorig jaar kwamen daar ook blikjes water, frisdrank en bier bij. Dat betekent drukte bij verwerker Statiegeld Nederland op het Utrechtse bedrijventerrein Lage Weide. Daar is de hoeveelheid werk bijna verdubbeld.
"Mensen denken vaak: wat is er zo lastig aan? Je zet zo'n automaat in de supermarkt, stopt de stekker in het stopcontact en je hebt een statiegeldsysteem. Maar er zit nog een hele wereld achter", zegt Verpact-woordvoerder Miranda Boer. Waar Statiegeld Nederland verantwoordelijk is voor de uitvoering van het statiegeldsysteem, probeert de nieuwe organisatie Verpact sinds 1 maart de hoeveelheid verpakkingsafval te verminderen.

Zakken tellen

De ingeleverde flessen en blikjes worden in eerste instantie in grote plastic zakken, die uiteindelijk ook worden gerecycled, naar Statiegeld Nederland gebracht. Dat gebeurt per vrachtwagen. Na aankomst worden de zakken op een grote stapel gegooid. Dan begint het tellen.
"Elke zak is voorzien van een label en daarop staat een innamepunt", legt Sven van der Kaaij van Statiegeld Nederland uit. "Op basis van dat label worden alle verpakkingen geteld." Zo krijgt uiteindelijk de ondernemer of de consument zijn geld weer terug.
Dit gebeurt er met flessen en blikjes nadat je die in de flessenautomaat hebt gegooid

Geperst en gesmolten

Na het tellen worden de flessen en blikjes gecontroleerd op deuken en vervolgens geperst. In blokken van ongeveer 400 kilo komen de statiegeldverpakkingen uiteindelijk weer uit de pers. Dan zijn ze klaar om door te gaan naar de smelterij in Duitsland. Daar worden er bijvoorbeeld weer nieuwe blikjes van gemaakt.
Volgens Verpact-woordvoerder Boer kunnen we nog wel wat zorgvuldiger omgaan met het inleveren van kleine flesjes. Daar leveren we er nu zeven op de tien van in. Verpact hoopt dat dit in de toekomst negen op de tien wordt.