Ronald brouwde biertje in de kelder van de Domtoren: 'Geïnspireerd door de Torenwachter'

© RTV Utrecht / Hannah Cammeraat
Utrecht - In de kelder van de Domtoren lagen zes maanden vaten met bier te rijpen. Een idee van Ronald van de Streek, eigenaar van de gelijknamige brouwerij. "Telkens als ik de Domtoren zag, dacht ik eraan hoe mooi het zou zijn om bier te rijpen in dit icoon van Utrecht", zegt hij.
Echt makkelijk ging het niet. De vaten moesten van de smalle trappen naar de kelder worden getild. Vanaf boven kon er een luik open waar een slang doorheen ging richting de vaten. "Op die manier zijn de vaten gevuld en daar heeft het een halfjaar gerijpt", zegt Ronald.
Ladderzatte torenwachter inspiratie voor biertje uit de kelder van de Domtoren
De plek waar bier rijpt, heeft invloed op de smaak. "Bij een vat gerijpt bier heb je invloed van het vat, het hout en de lucht eromheen", vertelt Ronald. De temperatuur en luchtvochtigheid is in de kelder heel stabiel. Ideaal voor rijpend bier.
"Het maakt uit voor de smaak of de lucht veel opwarmt of juist afkoelt", zegt Ronald. "Bij ons in de brouwerij liggen de vaten in de buitenlucht. Daar zijn natuurlijk veel temperatuurschommelingen en daar moeten we erg op het seizoen letten. Bij de overgang van warm naar koud weer moeten we gaan proeven, want het kan ook te lang rijpen."

Torenwachter

Het bier heet 'De Torenwachter' en is vernoemd naar torenwachter Willem die lang geleden in de Domtoren woonde en ervan werd verdacht daar een illegaal café te runnen. De term ladderzat zou zijn ontstaan door dit café. Bezoekers moesten namelijk in het geheim een ladder op klimmen om het café op 15 meter hoogte te bezoeken. Er gaan tientallen verhalen rond over de oorsprong van het woord, dus het is de vraag wat er waar van is.