Verdachte partnermoord: 'Ik heb nooit de wens en intentie gehad om dit te doen'

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
Utrecht - "Het is pijnlijk wat er is gebeurd, voor mij en de nabestaanden. Ik heb nooit de wens en intentie gehad om dit te doen." Dat zei de Utrechter die begin vorig jaar zijn 52-jarige vriendin Rubia om het leven bracht in haar appartement aan de Mexicodreef in Overvecht, tijdens een korte tussenzitting in de rechtbank.
De 44-jarige muzikant Jurgen G. bood opnieuw zijn verontschuldigingen aan aan de vele nabestaanden die in de rechtbank aanwezig waren. "Als ik meer kon doen, zou ik het doen", zei hij in aanwezigheid van zijn vader, die speciaal uit Suriname was overgekomen.
De rechtbank maakte vandaag bekend dat er twee dagen zijn uitgetrokken voor het proces over het steekincident op 24 januari vorig jaar. De zaak wordt op 10 en 11 juli behandeld. Dan komt het Openbaar Ministerie ook met een strafeis. Het OM legt de verdachte moord dan wel doodslag ten laste.

Aanleiding onbekend

Over de aanleiding voor het steekincident werd vandaag nog niets gezegd. "Ik kan het nog steeds niet plaatsen. Zij heeft heel veel goed voor mij gedaan," zei hij tijdens een eerdere zitting.
Jurgen G. is afgelopen maand op eigen verzoek opnieuw verhoord bij de politie. Eind vorig jaar verklaarde hij dat hij eerder niet de hele waarheid had verteld over wat er in het appartement van Rubia was voorgevallen. Het slachtoffer had vele steekwonden in haar bovenlichaam, benen en armen. In een nieuw verhoor wilde hij details over het fatale incident vertellen.
De rechtbank zal daar pas tijdens de inhoudelijke behandeling met de verdachte over praten. Dat zal pijnlijk en emotioneel zijn voor de nabestaanden, gaf de voorzitter aan. Zij hebben al aangekondigd gebruik te willen maken van hun spreekrecht.

Geobserveerd

De verdachte is zeven weken lang geobserveerd in het Pieter Baan Centrum. De psycholoog en psychiater komen over anderhalve maand met hun rapport. Als zij concluderen dat G. ten tijde van het drama verminderd toerekeningsvatbaar was, zal dat invloed hebben op de hoogte van de straf en een eventuele verplichte behandeling.
Advocaat Sandberg had vandaag geen wensen voor aanvullend onderzoek. Hij wacht daarvoor het rapport van het Pieter Baan Centrum af.