Warm zomerwater is in Utrecht batterij voor verwarming in de winter

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
Utrecht - De Sportcampus in Leidsche Rijn is het eerste bestaande gebouw dat helemaal aardgasvrij en energieneutraal is. En dat was een lastige puzzel, want om van het gas af te gaan, is meer elektriciteit nodig. En dan raakt het stroomnetwerk al snel overbelast. Bij de Sportcampus in Leidsche Rijn hebben ze daar een oplossing voor gevonden: het gebruik van waterbuffers. Maar hoe werkt dat?
Het gebouw biedt onderdak aan het Leidsche Rijn College en sporthal De Sportcampus. Er zijn nu ook drie waterbuffers die dienen als seizoensbatterijen. De buffers slaan de warmte op die in de zomer wordt opgewekt door 300 zonnecollectoren. Met die warmte wordt het gebouw in de winter verwarmd. Daarnaast wekken 700 zonnepanelen de benodigde elektriciteit op. Ook die energie wordt opgeslagen voor als er minder zon is.

Waterbuffers voorkomen piekbelasting

Volgens de gemeente Utrecht is het gebruik van waterbuffers als energieopslag efficiënter dan alleen het gebruik van zonnepanelen of windmolens. "Wanneer opgewekte energie niet gelijk gebruikt kan worden, zorgt dit voor een tijdelijke piekbelasting op het stroomnet. En als de zon niet schijnt of het niet hard waait, is er een gebrek aan energie", schrijft de gemeente. "Waterbuffers slaan de energie op, zodat die gebruikt kan worden op de momenten dat het nodig is."
Wethouder Dennis de Vries verrichte gisteren de officiële openingshandeling. Hij is trots op deze duurzame aanpak en benadrukt het belang van bewustwording onder jongeren. “Het is niet alleen goed voor het milieu, maar draagt ook bij aan een prettige leeromgeving voor de leerlingen van het Leidsche Rijn College”, zegt De Vries.
Het gebouw heeft ook speciale ledverlichting die reageert op beweging en daglicht. Daardoor gaan ze pas aan als het nodig is. Daarmee wordt volgens de gemeente 20 procent energie bespaard.